Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bedrijven steken meer geld in milieuvoorzieningen

  •  
05-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rotterdam gebouwen bedrijven_pixabay

© Pixabay

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar bijna 1,2 miljard euro gestoken in milieuvoorzieningen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om een stijging van 44 miljoen euro ten opzichte van 2018.

Van de totale milieu-investeringen in 2019 door bedrijven is ruim 90 procent besteed aan voorzieningen die tot een betere luchtkwaliteit en een schonere energievoorziening moeten leiden. Het gaat hier om investeringen in bijvoorbeeld luchtfilters, katalysators, windmolens en zonneparken. Ook ging er geld naar bijvoorbeeld installaties voor het zuiveren van afvalwater, de bestrijding van bodemverontreiniging, het verwerken van afval en het beperken van geluidhinder.

Fluctuaties

Het statistiekbureau merkt op dat de milieu-investeringen van bedrijven van jaar tot jaar sterk kunnen verschillen. In 2015 en 2016 lagen de jaarlijkse uitgaven hieraan nog rond de 2 miljard euro. Dit had vooral te maken met de afronding van enkele grote projecten. De investeringen in bijvoorbeeld de aanleg van een windmolenpark op zee worden pas in de cijfers meegenomen op het moment van oplevering.

Milieu-investeringen waren vorig jaar goed voor 7,9 procent van de totale investeringen van bedrijven. Dat is wel iets lager dan in 2018. Toen was dit nog 8,2 procent. Sinds 1975 is het milieuaandeel gestegen van minder dan 3 procent tot rond de 8 procent in de laatste twee jaar. Vooral energiebedrijven en in mindere mate de chemie en de voedingsmiddelenindustrie trekken jaarlijks veel geld uit voor milieuvoorzieningen.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.