Bedrijfsleven bereid tot nieuwe afspraken over verpakkingen
• 07-04-2005
• leestijd 2 minuten
Overheid en bedrijfsleven moeten kiezen voor investeringen in installaties, die verpakkingen en andere materialen geautomatiseerd uit het afval halen. Deze techniek leidt tot meer recycling en nuttige toepassing van verpakkingsafval. Bovendien neemt de CO2 uitstoot af en blijven de kosten laag. Het systeem is duidelijk en gemakkelijk voor de consument: glas in de glasbak, papier in de papierbak en de rest in de grijze afvalbak. Dit voorstel heeft SVM-PACT op 6 april ingebracht in het overleg met het Ministerie van VROM over het verpakkingenbeleid na 2005. Op 31 december loopt het Convenant Verpakkingen III af.
Het bedrijfsleven is van mening, dat de bestaande systemen voor inzameling en recycling van papier, karton en glas goed functioneren. Dit hoeft dan ook niet te veranderen. Blik wordt al voor 82% via nascheiding uit het restafval gehaald en gerecycled. Ook dat kan zo blijven. Nederland presteert in vergelijking met andere Europese landen goed bij de recycling van deze verpakkingsmaterialen. De milieuwinst moet de komende jaren komen uit preventie (minder verpakkingen) en uit meer recycling en nuttige toepassing van kunststofverpakkingen.
TNO heeft in opdracht van het bedrijfsleven drie inzameltrajecten onderzocht: gescheiden inzameling van drankverpakkingen via retourautomaten; gescheiden inzameling bij de consument en nascheiding. De conclusie is glashelder: alleen nascheiding leidt tot minder CO2 uitstoot. Nascheiding is gemakkelijk voor de consument. De kosten zijn relatief laag, het systeem is toekomstvast en bevordert de innovatie.
Het bedrijfsleven is bereid met de overheid nadere afspraken te maken over investeringen in state of the art nascheidingsinstallaties. Als die er zijn, kan ook de gescheiden inzameling van PET-flessen en flesjes stoppen. De belangrijkste voorwaarden die het bedrijfsleven aan medewerking verbindt, is dat de overheid afziet van de invoering van statiegeld of andere heffingen op verpakkingen. Bovendien moet goed worden geregeld, dat de burger niet dubbel gaat betalen. Dit vereist bindende regels over wat gemeenten mogen toerekenen aan de afvalheffing.
(bron: ANP)