Bedreiging diersoorten toegenomen
• 21-03-2008
• leestijd 2 minuten
De bedreiging van vogels, reptielen, amfibieën, en dagvlinders is in Nederland in tien jaar tijd toegenomen. Dat meldt het Natuur en Milieu Compendium, op basis van vergelijking van de nieuwe en oude Rode Lijsten. Dit staat in schril contrast met het natuurbeleid, dat erop is gericht dat de mate van bedreiging niet verder verslechtert.
Soorten komen op een Rode Lijst als zij zeldzaam zijn en achteruitgaan. Van vijf diergroepen zijn omstreeks 2005 nieuwe Rode Lijsten verschenen. Uit een vergelijking met Rode Lijsten van tien jaar geleden blijkt dat de totale bedreiging van de vijf diergroepen samen - zoogdieren, reptielen, amfibieën, vogels en dagvlinders - met zeven procent is toegenomen. Alleen bij zoogdieren afzonderlijk is de bedreiging gemiddeld genomen afgenomen.
Zowel in de oude als in de nieuwe Rode Lijst wordt de situatie van dat moment vergeleken met de situatie van omstreeks 1950. De oude Rode Lijsten beoordelen daarmee de trend van circa 1950 tot 1993 en de zeldzaamheid in 1994. De nieuwe Rode Lijsten beoordelen de trend van 1950 tot 2005 en de zeldzaamheid in ca 2005.
De sterkste toename van de bedreiging laten de amfibieën en reptielen samen zien, met zeventien procent, op de voet gevolgd door de dagvlinders met zestien procent. De bedreiging van de dagvlinders is met vier procent toegenomen, de zoogdieren tenslotte laten een afname van de bedreiging zien van dertien procent.
Voor berekening van de totale bedreiging is hebben de categorieën de gewichten kregen: VN (verdwenen) = 5, EB (ernstig bedreigd) = 4, BE (bedreigd) = 3, KW (kwetsbaar) = 2 en GE (gevoelig) = 1. Dit is zowel per diergroep bepaald, als voor de vijf diergroepen samen. Deze totale bedreiging is vervolgens geïndexeerd, waarbij de eerste periode op 100 is gezet.