Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bedreigde zebra geboren in Artis

  •  
09-06-2004
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
In de Amsterdamse dierentuin Artis is op 4 juni een zebra geboren. Het is een vrouwtje en ze heet Shewa. Het gaat om een Grévy-zebra, een bedreigde soort die uit zijn oorspronkelijke leefgebied is verdwenen en alleen nog voorkomt in natuurreservaten in Afrika.


De Grévy-zebra is de grootste zebrasoort en onderscheidt zich van andere zebra's door opvallend grote oren en smalle strepen. Shewa is vernoemd naar een historisch koninkrijk in Ethiopië waar de Grévy-zebra's van nature voorkwamen. Ze is het eerste jong van moeder Azizi en vader Fonz. Woensdag maakte ze haar eerste stapjes buiten op de Afrika Savanne in Artis.


De dierentuin doet mee aan een internationaal fokprogramma om deze beschermde soort voor uitsterven te behoeden. In het voorjaar is zebra Zora van een veulen bevallen, maar die werd doodgeboren. De laatste levende zebra werd geboren in juni 1995, maar deze hengst leefde maar vijf maanden. Naast Shewa, Azizi en Fonz lopen nog drie vrouwtjes rond in Artis. ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.