Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science publiceert vandaag een artikel van BirdLife International waarin wordt aangetoond dat de Europese natuurwetgeving effect heeft. Volgens het artikel zijn de populaties van bedreigde vogelsoorten in Europa door de Europese Vogelrichtlijn toegenomen.
Het baanbrekende artikel toont aan dat de soorten die het meest bedreigd worden meetbaar geholpen zijn met de Vogelrichtlijn. Dat komt vooral door de aanwijzing van Speciale Beschermingszones, de vogelrichtlijngebieden. Dit zijn beschermde natuurgebieden waar vogels in alle rust kunnen broeden en foerageren.
De Vogelrichtlijn is in 1979 door de lidstaten van de Europese Unie aangenomen. Deze richtlijn bevat een lijst met zeldzame en bedreigde vogelsoorten. Voor deze soorten en voor de belangrijke overwinteringgebieden van trekvogels zijn de vogelrichtlijngebieden aangewezen.
Voor het artikel is gebruikt gemaakt van de gegevens van vijftien lidstaten van de EU, waaronder Nederland. De vogels in de beschermde gebieden zijn vergeleken met vogelsoorten waarvoor geen beschermingsmaatregelen zijn genomen. Uit het onderzoek blijkt dat de beschermde soorten het een stuk beter doen dan de niet-beschermde soorten. Ook doen deze vogels het beter dan hun soortgenoten elders in Europa.
Dr. Paul Donald, een van de schrijvers van het artikel zegt daarover: “De afgelopen vijfentwintig jaar heeft de Vogelrichtlijn geholpen bij het beschermen van vogelsoorten die bloot staan aan de grootste bedreigingen. Vandaag kunnen we aantonen dat dit soort beschermingswerk effect heeft.”
De lepelaar, zeearend en Spaanse Keizerarend zijn voorbeelden van dit succes. Zonder de Europese Vogelrichtlijn en de inspanning van de regeringen en natuurorganisaties zou de toekomst van deze vogelsoorten er een stuk somberder uitzien.
BirdLife International hoopt dat dit nieuwe bewijs de regeringen aanzet om zich te houden aan de Vogelrichtlijn, met name de nieuwe lidstaten. Afgelopen juni startte de Europese Commissie nog een spoedproces tegen Polen, omdat het een snelweg wilde aanleggen door een belangrijk Vogelrichtlijngebied.
Konstantin Kreiser, manager Europese Politiek namens BirdLife in Brussel: “Europa heeft een geweldige natuurbeschermingswet en er is geen excuus meer om de afspraken te vertragen.”
BirdLife waarschuwt dat het onvoldoende aanwijzen en beschermen van natuurgebieden, te weinig financiële middelen en niet-duurzame landbouw het succes van de Vogelrichtlijn kunnen tegenwerken. Dat zou kunnen leiden tot een dramatische achteruitgang van de verschillende soorten dieren in Europa.