Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bedreigde Moerashoningzwam gevonden

  •  
17-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwam_moerashoning.jpeg
Afgelopen week werd een voor Vlaanderen nieuwe en heel bijzondere paddenstoel, de Moerashoningzwam (Armillaria ectypa), aangetroffen in het natuurgebied Papenbroek. Dit gebied in Vlaanderen (België) herbergt naast deze paddenstoel tal van andere zeldzame planten en dieren. Deze paddenstoel kan echter zonder twijfel aangemerkt worden als de meest bijzondere bewoner van dit natuurgebied.
Honingzwammen
Honingzwammen zijn paddenstoelen die rond deze tijd overal in het bos gevonden kunnen worden. Vrijwel alle soorten zijn parasieten die de bomen waarop zij groeien in korte tijd doden. De Moerashoningzwam is echter geen parasiet, maar leeft van de dikke pakketten dood materiaal in zompige moerassen. Ze is een zeer kieskeurige paddenstoel die een verfijnde smaak heeft als het gaat om het zoeken van een woonplaats.
In Nederland
In Nederland is ze bekend van het bijzondere moerasgebied de Weerribben waar deze paddenstoel in de afgelopen twee jaar op één plaats in het vrijwel onbegaanbare trilveen is gevonden. Verder is ze in de omgeving van Kortenhoef bij Hilversum gevonden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.