Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bedreigde Berberaap krijgt hoogste beschermstatus

29 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
berberaap_02.jpg
De met uitsterven bedreigde berberaap krijgt de hoogst mogelijke beschermstatus tegen illegale handel en stroperij. Dit is zojuist besloten tijdens de internationale CITES conferentie in Johannesburg. De Nederlandse Stichting AAP stond aan de wieg van het door de EU en Marokko ingediende voorstel voor een hogere beschermstatus. "Dit is fantastisch nieuws voor de overlevingskansen van de bedreigde berberaap", aldus David van Gennep, directeur van AAP.

CITES

Berberapen dreigen uit te sterven, grotendeels door de illegale handel bestemd voor de exotische huisdierenmarkt in Europa. Het is voor het eerst in 30 jaar dat de CITES beschermstatus van een apensoort wordt verhoogd. Het voorstel werd vanmiddag zonder bezwaar aangenomen op de 'Parties to the Convention on International Trade in Endangered Species'. De beslissing wordt geformaliseerd op woensdag 5 oktober, de laatste dag van de conferentie.

Met uitsterven bedreigd

De berberaap is de enige Afrikaanse primaatsoort ten noorden van de Sahara en de enige aapsoort die leeft in Europa, namelijk op Gibraltar. De aapsoort dreigt echter uit het wild te verdwijnen. Nederlands onderzoek wijst uit dat elk jaar honderden jonge berberapen illegaal uit het wild worden geroofd en verhandeld in Europa, waar ze veelal worden verkocht als huisdier. In de afgelopen dertig jaar is de populatie in Marokko en Algerije gedaald van 23.000 naar, volgens de laatste tellingen, een aantal tussen de 6.500 en 9.100. Volgens AAP leven er momenteel zo'n 3000 berberapen als huisdier op het Europese continent. In Europa is de berberaap het meest in beslag genomen CITES-genoteerde zoogdier.

Voorstel verhogen beschermstatus

Stichting AAP is hét opvangcentrum in Europa voor exotische zoogdieren afkomstig uit de illegale handel. Mede dankzij AAP dienden de EU en Marokko eerder dit jaar een gezamenlijk voorstel in om de berberaap omhoog te plaatsen op de lijst met bedreigde diersoorten. Wanneer het voorstel formeel is aangenomen, wordt de berberaap van de Appendix II naar Appendix I van CITES verplaatst: het hoogste niveau als het gaat om bescherming tegen illegale handel en stroperij.

Belangrijke rol Nederlandse politiek

Ook de Nederlandse overheid heeft zich tijdens het EU voorzitterschap hard gemaakt voor het lot van de berberaap. Gerben Jan Gerbrandy, Nederlands Europarlementariër en hoofd van de Europese delegatie op de CoP17 in Johannesburg, onderschrijft dan ook het belang van het voorstel: "Het aannemen van het gezamenlijke voorstel van Europa en Marokko is een zeer belangrijke stap in de bescherming van een apensoort die helaas illegaal in Europa verhandeld wordt. We moeten er daarnaast op toezien dat afspraken die hieruit voortvloeien dan ook goed gehandhaafd worden. Dat is waar het grote verschil gemaakt kan worden."

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.