Vroege Vogels

Beddenfabrikant te rooskleurig over dons

  •  
08-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bed dekbed dons

© Bron Pixabay

Beddenfabrikant Auping geeft een te rooskleurig beeld van de herkomst van het dons dat bijvoorbeeld voor dekbedden wordt gebruikt. De uitingen zijn in strijd met de regels. Dat blijkt uit een uitspraak van de Reclame Code Commissie, die wereldkundig is gemaakt door de dierenrechtenorganisatie Animal Rights. December vorig jaar heeft Animal Rights een klacht over de kwestie ingediend.

Responsible Down Standard (RDS)

Auping houdt zich aan de criteria voor het keurmerk Responsible Down Standard (RDS). Maar Animal Right zegt dat de lat daarin erg laag ligt. Zo zouden eenden gefokt worden op snelle groei en gewicht, wat zou leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Verder zouden eenden hun natuurlijke gedrag niet kunnen uiten omdat ze opgesloten zitten in dichte schuren en geen toegang hebben tot zwemwater.

Welzijn van eenden en ganzen

Volgens de Reclame Code Commissie heeft Auping ten onrechte gesteld met het keurmerk bij te dragen aan het welzijn van eenden en ganzen. Dat Auping het keurmerk hanteert, rechtvaardigt volgens de commissie niet de claim van Auping dat eenden "gezond leven, geen pijn lijden en geen angst of stress ervaren".
,,We zijn blij met de uitspraak. We zullen andere fabrikanten aanschrijven met het dringende verzoek om te stoppen met misleidende reclame-uitingen. Verantwoord dons is een illusie", aldus directeur Robert Molenaar van Animal Rights.
Auping heeft twee weken de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan, zegt een woordvoerder van de Reclame Code Commissie.
Bron: ANP

Meer over:

dons
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

bomendromer
bomendromer9 feb. 2018 - 14:23

Nooit dons kopen. Het is altijd vreselijk. Sommige eenden of ganzen worden 4 x in hun leven geplukt. Dan zijn ze dus echt lange tijd naakt. Zelf heb ik mijn dekbedden van Tesselse schapenwol op Tessel zelf gefabriceerd. Het is niet goedkoop, maar het is ook echt geen rib uit je lijf. Ze blijven jaren en jaren als nieuw en ze stoffen absoluut niet. Ze blijven ook luchtig.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.