Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Battle of the Burgers

  •  
05-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hamburger_03.jpg
De Maastrichtse hoogleraar Mark Post presenteert maandag in Londen een hamburger van rundvlees dat hij zelf heeft gekweekt. Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht heeft opgekweekt in zijn laboratorium.
Echt vlees
Er hoeft wat Post betreft geen twijfel te bestaan over de echtheid van zijn 'kweekburger'. ,,Dit is echt vlees, hetzelfde als wat in de supermarkt ligt'', zei hij. De hamburger is gemaakt van stamcellen uit spierweefsel van een koe. In laboratoriumbakjes zijn deze cellen uitgegroeid tot stukken vlees.
Vrijwilligers
Post maakte eerder al bekend dat hij erin geslaagd was op deze manier een hamburger te maken, maar een presentatie liet op zich wachten. Tijdens de bijeenkomst van maandag wordt de kweekburger ter plaatse klaargemaakt en zullen twee vrijwilligers het stukje rundvlees proeven. Post hoopt dat gekweekt vlees in de komende decennia zal uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren.
Geldverspilling
De Vegetariërsbond zegt in een reactie geen noodzaak te zien voor de ontwikkeling van kweekvlees. Ze noemen het geldverspilling om veel geld te investeren in iets kunstmatigs als kweekvlees, terwijl er al veel vleesvervangers op de markt zijn. Wel vinden ze het positief als deze kunstmatige hamburger bij kan dragen aan het einde van de vee-industrie met zijn megastallen en plofkippen.
Geen tijd
,,Maar het duurt sowieso nog dertig tot veertig jaar voordat kweekvlees voor iedere consument beschikbaar kan komen. Die tijd hebben we niet.'', benadrukt Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond. Post is daar iets optimistischer over: hij denkt dat kweekvlees binnen tien jaar in de supermarktschappen kan liggen.
Vleesvervangers
De Vegetarische Slager is als reactie op het kweekvlees ook naar Londen vertrokken om hier de vegetarische mc²Burger  te promoten. ""Wat ons betreft is de stamcelhamburger een interessante gedachte, die echter is ingehaald door de tijd. Stamcelvlees zal nog steeds dierlijk materiaal nodig hebben om te groeien, en daardoor minder efficiënt zijn dan de directe benutting van plantaardige eiwitten," aldus Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager. "Inmiddels zijn we zover met de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers, dat we een vrijwel niet meer in te halen voorsprong hebben opgebouwd ten opzichte van stamcelvlees. Op die wijze kunnen we de wereld voeden tegen lage kosten, genoeg voor ieders behoefte."
Subsidie
Post kreeg in 2004 een subsidie van 2 miljoen euro van de Nederlandse overheid voor de ontwikkeling van het kweekvlees. Nadat dat geld op was, vond hij een nieuwe financier, mede-Google-oprichter Sergey Brin.
De presentatie van Mark Post is vanaf 13.00 uur lokale tijd live te volgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.