Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Batterijen in afval veroorzaken steeds vaker brand op recyclebedrijf

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
669 keer bekeken
  •  
metaal_ijzer_recyclen_pixabay

De grote brand die vrijdag woedde bij een recyclebedrijf aan de Kwadrantweg in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is mogelijk veroorzaakt door verkeerd aangeboden batterijen. Volgens vestigingsdirecteur Tom Verhoeven gebeurt het steeds vaker dat apparaten met batterijen in het afval belanden, waar ze niet thuishoren en brand kunnen veroorzaken. Dat zegt hij tegen de Amsterdamse zender AT5.

Brand in metaalschroot

De brand in een berg metaalschroot bracht zo veel rook met zich mee, dat een NL-Alert werd uitgestuurd. Volgens Verhoeven zitten tegenwoordig overal batterijen in. "Het hoort niet in deze metaalstromen thuis, alleen zijn mensen helaas geneigd het weg te gooien en het niet op de juiste plek in te leveren. Dan kunnen ze verstopt raken in afvalbergen en brand veroorzaken."

Verhoeven verwacht dan ook - ondanks de maatregelen die het bedrijf treft - dat het niet de laatste keer was dat er zo'n brand heeft gewoed. "Wij besteden honderdduizenden euro's per jaar aan brandbestrijding en -detectie", zegt hij tegen AT5. "Alle best beschikbare technieken hebben wij binnen ons bedrijf. Helaas glipt er af en toe weleens wat doorheen." De directeur roept mensen dan ook op voordat ze iets weggooien batterijen te verwijderen en die in te leveren op de plekken die ervoor zijn bedoeld.

Steeds vaker branden door afgedankte apparaten

Grote branden in de afvalverwerkings- en recyclingbranche halen regelmatig het nieuws. Naast broei en brandstichting, vermoeden brandveiligheidsexperts dat de lithium-ion accu’s en batterijen in de afvalstroom steeds vaker een rol spelen als brandoorzaak. Het aantal apparaten met een batterij is de laatste jaren zo explosief gestegen met als gevolg dat er ook meer afgedankte apparaten in de afvalstroom terecht komen.

Over het algemeen worden grote en bekende spullen goed ingeleverd en volgens de Europese regelgeving gerecycled. Het zijn juist de kleinere electrische apparaten die op de verkeerde plek terecht komen en later door beschadiging in de fik vliegen. Zo is ‘happy birthday-wenskaart’ tussen het oud-papier ineens niet meer zo onschuldig.

Bron: ANP, Radar, Brandveilig.com

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.