Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bassie en Adriaan eindelijk met pensioen!

  •  
08-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Appie_rhesusaap_foto_UU.JPG
Nadat ze jarenlang ten dienste van de mensheid neurologische tests hebben ondergaan op de Universiteit Utrecht (UU), mogen de rhesusapen Bassie en Adriaan en hun drie lotgenoten Appy, Puyi en Chang vanaf vandaag gaan genieten van een welverdiend pensioen. In 2007 besloot de UU om op universiteitsterrein De Uithof vanaf 1 januari 2011 geen primaten meer te gebruiken voor dierproeven.
Het besluit tot pensionering werd door de Universiteit Utrecht genomen na intensief overleg met deskundigen en betrokkenheid van dierenbeschermingsorganisaties als de Anti Dierproeven Coalitie. Vervolgens maakten de Dierenbescherming, Stichting AAP en de universiteit afspraken over de voorwaarden voor de daadwerkelijke opvang.
David van Gennep, directeur Stichting AAP: "AAP vangt dit soort dieren met alle liefde op, maar we willen tevens voorkomen dat er een aanzuigend effect ontstaat vanuit proefdierlaboratoria waarbij er nieuwe dieren in de plaats komen van de dieren die we opvangen. We krijgen de afgelopen jaren steeds vaker het verzoek om samen te zoeken naar een beëindiging van het gebruik van apen als proefdier en deze dieren een tweede kans te geven. We werken graag mee aan deze ontwikkeling, die het gevolg is van voortschrijdend maatschappelijk inzicht".
Na aankomst in Almere zal AAP de vijf rhesusapen lichamelijk onderzoeken en hun sociale gedrag evalueren. Op basis van de resultaten zal voor ieder dier een individueel behandelplan opgesteld worden. AAP heeft uitgebreide ervaring met gedragsmatige en fysieke problemen bij primaten, waaronder ex-laboratoriumdieren. Vooralsnog heeft AAP dan ook goede hoop dat ze ook voor deze dieren een goede toekomst kan verzorgen. Er is in ieder geval een prachtig Apeneiland voor hen gereserveerd in Almere, waar ze voor het eerst in hun leven kunnen genieten van de buitenlucht en een groene omgeving!
Bron: Stichting AAP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.