Vroege Vogels

'Barometer' voor milieubelasting van de operatiekamer

  •  
02-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
410 keer bekeken
  •  
Operatie

© Pixabay

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelt een 'barometer' die ziekenhuizen inzicht moet geven in hoe groot de milieubelasting is van hun operatiekamer. Want operatiekamers kunnen en moeten groener, vindt het LUMC. 

Uitstoot van de operatiekamer

De operatiekamers van een ziekenhuis zijn verantwoordelijk voor zo'n 30 procent van al het ziekenhuisafval. Bovendien produceren de ok's van het LUMC bijvoorbeeld ongeveer 1500 ton CO2 per jaar, onder meer afkomstig van verdovingsgassen en de luchtverversing. Maar hoe groot die milieu-impact nu echt is, blijft voor ziekenhuizen vaak onduidelijk, stelt het LUMC. 

Subsidie voor onderzoek 

Het LUMC voert het onderzoek naar milieubelasting uit samen met het Radboudumc in Nijmegen en adviesbureau Gupta Strategists. Voor het onderzoek kreeg het landelijk netwerk de Groene OK subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De onderzoekers krijgen gegevens van zo'n twaalf ziekenhuizen, waarop ze de barometer baseren.

Voetafdruk verkleinen

De zorgsector is verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Meer ziekenhuizen zetten zich dan ook in om hun voetafdruk te verkleinen. Zo sloten ziekenhuizen in Rotterdam zich eerder al aan bij het Rotterdamse Klimaatakkoord. Samen willen ze minder afval produceren en hun uitstoot terugbrengen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

arthemis
arthemis3 mrt. 2023 - 16:48

Ik heb meerdere malen in 2022 inhet ziekenhuis vertoefd. De verspilleng van plastic is enor. Ik kan een lijst maken van verspilling, daar krijg je de rillingen van. Mocht u mijn verhaal willen horen, kunt u mij bellen 06-40219000 Met vriendelijke groet, Diane Hartog (Arthemis)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.