Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Banken vertikken transitie van de landbouw te financieren

  •  
03-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
landbouw pixabay

© bron: pixabay

Banken weigeren financiering voor innovatieve, duurzame boerenbedrijven. Dat blijkt vandaag uit interviews met boeren waarover de Volkskrant schrijft. Boeren willen wel, maar banken maken het boeren onmogelijk om diervriendelijker en duurzamer aan de slag te gaan.

Ik vind het enorm spijtig dat sommige banken de noodzaak van een transitie in de landbouw niet willen financieren. Ze blijven hangen in oude, onhoudbare financieringen van traditionele intensieve veehouderij. Zo wil Rabobank wel investeren in dieronvriendelijke en niet-duurzame vleeskuikenbedrijven in Oekraine, maar in een diervriendelijk concept van leghennen niet. Hoe leg je dat uit als je als bank staat voor duurzaamheid en je slogan ‘Growing a better world together’ is?

Banken blijven achter

Uit onderzoek van de Eerlijke Geldwijze, gepubliceerd in mei, bleek al dat de meeste banken – behalve Triodos – geen concrete strategie hebben om over te schakelen naar meer plantaardige alternatieven en open te staan voor financiering hiervan. Dit terwijl het duidelijk is dat het zo niet langer kan. Om mens, dier en planeet te beschermen móeten we anders omgaan met onze consumptie, móeten we anders gaan boeren, en moet dus ook de financiële sector hier een rol in spelen.

Het is van groot belang dat welwillende boeren worden geholpen om duurzamer te worden en over te schakelen naar biologische landbouw als zij dat willen. Zonder lening is het voor hen simpelweg onmogelijk om hun steentje bij te dragen aan de transitie. Dat zij wel willen, blijkt uit de vele initiatieven in het artikel van Volkskrant. Maar de banken blijven achter. Zij lijken de transitie soms eerder te bemoeilijken, dan een stap in de goede richting te doen.  

Dit is een reactie van Julia Bakker van World Animal Protection op het artikel in de Volkskrant.

Bron :ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.