Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Banken investeren in dieronvriendelijke vleesproductie’

  •  
02-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varken_veehouderij_bioindustrie_10.jpg
De drie grootste Nederlandse banken stoppen hun geld massaal in plofkippen en kooivarkens. Dat blijkt althans uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, dat deze week is verschenen.
De Rabobank, ING en ABNAMRO zouden in de periode van 2012 tot en met 2017 voor ten minste €8,8 miljard hebben geïnvesteerd in wat de onderzoekers ‘grootschalige, zeer dieronvriendelijke vleesindustrie’ noemen. Een van de bedrijven waarin flink is geïnvesteerd is de Amerikaanse vleesproducent Tyson Foods. Het bedrijf is omstreden in de Verenigde Staten en heeft op het gebied van dierenwelzijn een niet al te beste reputatie. Uit het rapport van de Eerlijke Bankwijzer blijkt verder dat de Rabobank het grootste deel van de investering van € 8,8 miljard voor zijn rekening neemt.

Dieronvriendelijk

De onderzoekers van de Eerlijke Bankwijzer hebben vooral gekeken naar de grootste bedrijven die een rol spelen in kippen- en varkensproductie. Veel van deze bedrijven hanteren in de praktijk dierenwelzijnsnormen, die ‘ver ondermaats zijn’. Zo staan zeugen nog vaak in kooien opgesloten, worden biggetjes onverdoofd gecastreerd en zitten plofkippen opeengepakt in gigantische fabrieken.
De Eerlijke Bankwijzer is een collectief van Amnesty, FNV, Oxfam Novib, World Animal Protection en Milieudefensie. Het samenwerkingsverband onderzoekt al jaren hoe de aanbieders van betaal- en spaarrekeningen in Nederland het doen op het gebied van duurzaamheid, mensenrechten, milieu en dierenwelzijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.