Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bange of dappere koolmezen in de tuin?

  •  
08-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Koolmees

© Fotograaf: karelbuitenkamp

Heb je bange of dappere koolmezen in de tuin? Evolutiebiologen van Naturalis in Leiden willen dat weten. Gelukkig vertellen ze er ook bij hoe je dat kunt bepalen.

Enge vetbol

Voor het project EvoScope wordt u gevraagd twee vetbollen op te hangen in de tuin: één met en één zonder een vreemd object eronder. (Wat dat object is, dat mag je zelf bepalen). Vervolgens moet je turven hoeveel koolmezen op de ene en hoeveel op de andere vetbol afkomen. De hypothese: misschien zijn mezen in de stad door de evolutie inmiddels wat dapperder geworden dan mezen op het platteland. In de stad zou je dus relatief vaker mezen op de 'enge vetbol' kunnen zien dan in het buitengebied. Of niet natuurlijk. 

Stadse evolutie

Het onderzoek is onderdeel van het bredere project EvoScope, om de evolutie in de stad te onderzoeken. Behalve mezen, worden ook kauwtjes, slakken en paardebloemen onderzocht. Meer informatie staat op de site van EvoScope .
Het vreetfestijn van deze staartmeesjes wordt bruut verstoord door een koolmees. Gefilmd door Dommelfoto:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

butterfly
butterfly8 feb. 2019 - 23:43

De Koolmezen en Pimpelmezen maken op elke plek gebruik van de vetbollebof ze los hangen of in een speciale behuizing maakt ze niets uit