Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bange en brutale tuinslakken

  •  
31-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Pleun_Aarts

© foto: Henny Radstaak

Van koolmezen en andere veel onderzochte soorten is het al bekend: ieder individu heeft een eigen persoonlijkheid. Bij koolmezen heb je lefgozers en de kat-uit-de-boom-kijkers. Maar hoe zit dat bij weekdieren? Biologiestudent Pleun Aarts van de Universiteit van Amsterdam heeft ontdekt dat bij de gewone tuinslak ( Cepaea nemoralis ) ook een dergelijk verschil in gedrag zich voordoet: je hebt moedige slakken en je hebt bange tuinslakken. En haar onderzoeksvraag is dan: waar ligt dat aan? Zo blijkt onder andere dat er al verschil zit in tuinslakken die in de stad leven of die in het buitengebied wonen. 

Persoonlijkheid testen

Pleun heeft een speciale methode ontwikkeld om te testen hoe de tuinslak zich gedraagt. Als de slak met z’n ogen op steeltjes uit het huisje is, wordt hij even geprikkeld met een kwastje. De slak trekt zich dan terug in z’n huisje. Vervolgens moet je met een stopwatch kijken hoe lang het duurt voordat de ogen van de slak weer uit het huisje gekomen zijn. Bij de brutale en moedige slakken is dat vaak maar een paar seconden, de wat banger uitgevallen types nemen langer de tijd of komen hun huisje helemaal niet uit. In het filmpje hieronder is te zien hoe dat precies werkt.
Voor haar onderzoek heeft Pleun Aarts nog veel meer gegevens nodig. Zij roept dan ook iedereen in heel Nederland op om mee te doen naar haar slakkenpersoonlijkheidsonderzoek. Hier lees je hoe je mee kan doen en de benodigde onderzoeksformulieren kunt downloaden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.