Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Band op Spanning de wijk in

  •  
20-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Laurens Drogendijk is initiatiefnemer van Band op Spanning: een luchtdrukmeter die werkt op zonne-energie. Veel automobilisten rijden met te lege banden en dat is slecht voor het milieu. Zijn ideaal: in elke wijk een gratis spanningsmeter. Maandag 31 oktober wordt de eerste bij de ANWB in Den Haag geplaatst.
In Nederland rijdt de helft van alle auto's met een té lage bandenspanning. Dat zorgt voor 2 tot 5% meer brandstofverbruik per jaar, dus ook voor extra uitstoot van uitlaatgassen zoals CO2.
Oorzaken
Mensen meten op het verkeerde moment, dus als de motor warm is. Maar vaak zijn de meters, bij benzinestations, verkeerd geijkt. Verder moet een auto zeker 30 minuten stil staan voor de motor afgekoeld is, tanken doen de meeste mensen onderweg, en niemand wacht zo lang om de motor te laten afkoelen.
Om nu eindelijk een einde te maken aan de problemen heeft Laurens Drogendijk een nieuwe (gratis)  bandenspanningsmeter ontwikkeld die werkt op zonne-energie. Overal in Nederland moeten die meters komen te staan. Niet langs de snelweg, maar juist in woonwijken, bij winkelcentra, IKEA, of op een industrieterrein, plekken waarvan je weet dat de auto lang genoeg heeft stilgestaan. 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.