Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ban: Wereld op weg naar klimaatafgrond

  •  
04-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ban-ki-moon.jpg
Topman Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft donderdag opnieuw een lans gebroken voor vergaande maatregelen, die klimaatverandering moeten tegengaan. De Zuid-Koreaan zei in een toespraak tot de Wereld Klimaat Conferentie in het Zwitserse Genève dat de wereld naar de ,,afgrond'' koerst, als er niets verandert.
Ban Ki-moon bracht deze week een bezoek aan het Noordpoolgebied om met eigen ogen te zien wat de effecten zijn van klimaatverandering. Donderdag waarschuwde hij zijn gehoor dat veel van de langetermijnscenario's, die door wetenschappers zijn voorspeld, zich nu al voltrekken.
,,Onderzoekers zijn er jarenlang van beschuldigd dat ze bangmakers zijn. Maar de echte bangmakers zijn diegenen die zeggen dat we ons geen actie op het gebied van het klimaat kunnen veroorloven, dat het economische groei zal tegenhouden'', aldus de secretaris-generaal van de VN. ,,Zij zitten fout. Klimaatverandering kan leiden tot wereldwijde rampspoed.''
Volgens recent onderzoek was het tweeduizend jaar geleden voor het laatst zo warm in het Noordpoolgebied als in het afgelopen decennium. De warmere temperaturen hebben onder meer als gevolg dat de ijskap op Groenland in rap tempo smelt. Dat kan op termijn leiden tot een stijging van de zeespiegel met meters.
Ban Ki-moon was duidelijk onder de indruk van wat hij heeft gezien tijdens zijn werkbezoek. Hij wees erop dat een aantal grote steden onleefbaar dreigen te worden als de klimaatverandering in het huidige tempo doorgaat. Het Wereld Natuur Fonds denkt dat een kwart van de wereldbevolking, en dan vooral de allerarmste mensen, te maken zal krijgen met overstromingen
De topman van de VN zei dat een voorstel van de G8, het overleg van de acht belangrijkste industrielanden, voor het terugdringen van CO2-uitstoot met 80 procent voor het jaar 2050, niet toereikend is. Hij wil dat er ook voor de kortere termijn bindende afspraken worden gemaakt.
In Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, komen aan het einde van het jaar meer dan honderd ministers van Milieu bij elkaar om een nieuw klimaatakkoord te sluiten, de opvolger van het zogeheten Kyoto-protocol, dat in 2005 in werking trad. Ban Ki-moon hoopt dat er deze maand al spijkers met koppen worden geslagen tijdens een top van wereldleiders in New York, zodat de top in Kopenhagen verzekerd is van een goed resultaat.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.