Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Ban plastic geen probleem voor fabrikanten'

27 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
beverage-cups-2147902_1920
Strengere wereldwijde regelgeving die het gebruik van wegwerpplastic moet tegengaan heeft slechts een beperkte invloed op de resultaten van bedrijven in de plasticbranche. Chemie- en oliebedrijven zullen in het uiterste geval hooguit enkele procenten minder winst maken, zo voorspelt kredietbeoordelaar Fitch in een rapport.

Geleidelijke uitbanning van plastic

Fitch onderzocht wat een breed, wereldwijd plasticverbod zou betekenen voor bedrijven, maar verwacht dat het zo'n vaart niet zal lopen. Een geleidelijke uitbanning over een langere termijn ligt veel meer voor de hand. Dat geeft bedrijven de gelegenheid op de verandering in te spelen en hun groei elders te zoeken.

Minder verpakkingsmateriaal

Het besef dat wegwerpplastic het milieu ernstige schade toebrengt en uiteindelijk in de voedselketen terechtkomt, neemt toe bij het grote publiek. Steeds meer bedrijven kijken daarom, al dan niet onder druk van beleidsmakers, naar manieren om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken.
Onlangs kondigde de Europese Commissie nog maatregelen aan tegen onder meer rietjes. McDonald's liet weten in Groot-Brittannië ook te stoppen met rietjes en in Nederland wordt nog gekeken naar alternatieven. Ook bedrijven als Starbucks en IKEA zijn bezig met vermindering van het gebruik van plastic bekertjes en roerstaafjes.

Plastic van plantaardig materiaal

Plastic wordt voor het grootste deel gemaakt uit aardolie. Nederland heeft in Shell een belangrijke speler bij de winning daarvan en bij de raffinage van aardolie. Ook heeft Nederland een grote chemiesector. Wereldwijd wordt door meerdere partijen gekeken naar alternatieve, minder vervuilende manieren om plastic te maken, bijvoorbeeld uit plantaardig materiaal.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.