Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ban: Duurzame ontwikkeling grootste probleem

  •  
08-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Salomonseilanden.jpg
Duurzame ontwikkeling is het belangrijkste probleem van deze tijd. Nu de zevenmiljardste wereldbewoner komende maand het levenslicht aanschouwt, moet de mensheid de armoede bestrijden, passende banen scheppen en zorgen voor een waardig leven, terwijl zij de aarde beschermt.
Ban Ki-moon van de VN
Dat zei secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties donderdag in een rede aan de universiteit van Sydney. Hij onderstreepte dat de tijd om nog rampen te voorkomen bijna is verstreken. De mensheid staat voor de taak uitdagingen als de klimaatverandering, de schaarste aan water, de tekorten aan energie, de problemen in de gezondheidszorg, de voedselveiligheid en de gebrekkige inzet van vrouwen in veel sectoren van de maatschappij met elkaar te verbinden.
Salomonseilanden
Ban kwam van de Salomonseilanden en Kiribati in de Grote Oceaan, twee kleine landen die het eerst slachtoffer van de klimaatverandering dreigen te worden. Degenen die ontkennen dat van een verandering van het klimaat sprake is, hebben volgens hem ongelijk. De feiten zijn echter duidelijk: de uitstoot van broeikasgassen blijft stijgen en miljoenen mensen lijden nu onder de gevolgen van de veranderingen in het klimaat. ,,De klimaatverandering bestaat echt'', zei Ban.
Stijgend water
Hij raadt de sceptici aan net als hijzelf eens naar Kiribati te reizen. ,,Kijk een jongen in de ogen die tegen me zei: 'Ik ben bang om 's avonds te gaan slapen wegens het stijgende water' en praat met de ouders die mij zeiden dat zij de wacht hielden, omdat zij vrezen dat hun kinderen verdrinken'', aldus de VN-topman.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.