Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Baltsende flamingo's | Zelf Geschoten

  •  
17-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2127 keer bekeken
  •  

In het Grevelingenmeer vlakbij Battenoord in Zuid-Holland is er een groep baltsende flamingo’s te zien. Een deel van de groep is al begonnen met zoeken naar een partner. Dat doen ze door hun nek uit te steken en hun vleugels uit te vouwen. Het is bijna een soort dans! Gefilmd door Tini van den Heuvel.

Roze kleur door kreeftjes

In Nederland en andere Europese landen is de witte of Europese flamingo een redelijk normale verschijning. De roze soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar broedt ook in subtropische gebieden in Zuid-Europa, zoals de Camargue in Zuid-Frankrijk. De roze kleur ontstaat door het eten van kreeftjes.

Flamingo's in het Grevelingenmeer

© Flamingo's in het Grevelingenmeer. Fotograaf: MicheldeBeer

Op zoek naar voedsel

Flamingo's eten voornamelijk garnalen, insecten, schelpdieren, wormen en andere kleine ongewervelde dieren, algen en zaden. Ze foerageren lopend in ondiep water met de kop onder water tussen de poten. In deze video van J. Ebbenn is goed te zien hoe de flamingo's al stampend rondjes draaien.

Flamingo's net over de grens

Het Zwillbrocker Venn is een natuurgebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlak over de Nederlandse grens bij Eibergen en Groenlo. In de jaren 80 hebben zich flamingo’s in het veen gevestigd. De flamingo’s die broeden in het Zwillbrocker Venn overwinteren in ons land. Zo worden ze vooral gespot in de nazomer rond het IJsselmeer en Lauwersmeer en in de winter in het Grevelingenmeer op de grens van Zeeland en Zuid-Holland.

Meer over:

zeeland, flamingo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.