Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Balts van kleine plevier lukt (nog) niet | Zelf Geschoten

  •  
21-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  

Ook bij dit paar is de balts niet succesvol. De man probeert de vrouw te verleiden door te ‘trappelen’, maar ze loopt steeds weg! Ze heeft nog geen interesse. Video gemaakt door Maarten-Jan van den Braak.

Parende kleine plevieren

Bij dit paar is de balts wel succesvol en vindt de paring plaats! “De verschillende wad- en weidevogels in de Breebaartpolder waren ’s ochtends vroeg zeer actief bezig met het nageslacht,” schrijft Paul Obdeyn bij het filmpje.

Voor de paring van de kleine plevier zet het mannetje zijn borst op en nadert hij het vrouwtje. Hij springt op haar rug en de paring begint, waarbij hij zijn cloaca tegen de hare positioneert. 

Pioniersoort

De kleine plevier is een pioniersoort. Dat betekent dat hij zich vestigt op plekken die tijdelijk geschikt zijn om te broeden, zoals afgravingen of bouwplaatsen. Paartjes kunnen dicht bij elkaar broeden maar zijn wel territoriaal. Ze nestelen in een kuiltje in de grond, bekleed met wat steentjes. De kleine plevier legt één tot drie broedsels per jaar. Beide ouders verzorgen de jongen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.