Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Balonnen zonder lintje

  •  
27-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
ballon.jpg
Stichting De Noordzee roept Oranjeverenigingen en kinderen op om op Koninginnedag ballonnen op te laten zonder sierlintjes en ventielen. Deze twee onderdelen vergaan niet en zijn schadelijk voor het milieu. De lintjes en ventielen die niet mee de lucht ingaan op 30 april, kunnen opgestuurd worden naar Stichting De Noordzee. De persoon die de meeste items instuurt, wordt uitgeroepen tot Noordzeeheld en maakt kans op de titel ‘Zeeheld van 2011’.
Nog een paar dagen en dan is het zover: duizenden kinderen doen op Koninginnedag traditioneel mee met een ballonoplating. Maar waar blijven deze ballonnen? Onder andere in zee en op het strand: Stichting De Noordzee vindt tijdens strandmonitoringen gemiddeld 12 ballonnen per 100 meter. Op de hele kustlijn kom je uit op tienduizenden ballonresten. Het rubber van de ballon zelf is niet het grootste probleem, dat vergaat wel na verloop van tijd. Wat vooral schadelijk is, zijn de kunststof sierlinten en ventielen die achterblijven. Dit plastic heeft nare gevolgen voor zeedieren. Ze kunnen erin verstrikt raken of zien het voor voedsel aan.
Duurzame alternatieven
Stichting De Noordzee is helemaal niet tegen het organiseren van een ballonnenwedstrijd voor kinderen. Wel wil de stichting mensen aan het denken zetten over de gevolgen van deze traditie en aangeven dat er duurzame alternatieven zijn. Zo kunnen de kunststof sierlinten worden vervangen door korte afbreekbare touwtjes, zoals henneptouw. Ook is het gebruik van plastic ventielen niet nodig.
Bron: Stichting de Noordzee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.