Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Balkenende : Westerschelde wordt verdiept

  •  
24-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
westerschelde_02.jpg
De Westerschelde zal worden uitgediept. Nederland zal de verdragsafspraken daarover met Vlaanderen nakomen. Dit heeft premier Jan Peter Balkenende vrijdag gezegd na de wekelijkse ministerraad.
Het uitbaggeren van de Westerschelde door Nederland ligt tot woede van de Vlaamse regering stil. De Raad van State verbood eind juli de werkzaamheden na bezwaren van Zeeuwse milieuorganisaties over de mogelijke schade aan de natuur. De Vlaamse minister-president Kris Peeters ontbood vorige week de Nederlandse ambassadeur.
Balkenende zei dat hij alle begrip heeft voor de gevolgen van de uitspraak voor Vlaanderen, gezien onder andere de grote belangen voor de Antwerpse haven van de verdere verdieping van de zeearm. De haven zou profiteren van de uitdieping omdat grotere schepen dan op en neer kunnen varen. ,,Wij zijn in overleg hoe die verdieping het beste gerealiseerd kan worden.'' Hij benadrukte te hechten aan een goede politieke relatie met Vlaanderen. Volgens hem is er ook intensief contact met zijn Vlaamse collega Peeters.
Peeters reageerde vrijdag positief op de verklaringen van Balkenende. De Vlaamse minister-president zal wel pas gerustgesteld zijn als de baggerwerken daadwerkelijk zijn gestart, zei zijn woordvoerder.
Balkenende zei dat verdiepingswerkzaamheden zijn belemmerd door bezwaren van enkele organisaties. Minister Gerda Verburg (Landbouw) kritiseerde eerder de niet-constructieve houding van de organisaties, de Zeeuwse Milieufederatie en de Vogelbescherming.
Die laatste stelt vrijdag in een open brief aan Balkenende en Verburg dat 'het potje zwartepieten' in volle gang is. De Vogelbescherming roept op tot een constructief en zakelijk debat en kondigt aan zich te blijven inzetten voor het natuurherstel in de Westerschelde, waarover in de Scheldeverdragen goede afspraken zijn gemaakt.
Bron: ANP 

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.