Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Balkenende en Van Geel starten debat toekomst milieu

  •  
07-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_122298.jpg
'In 2007 zijn lucht, bodem en water weer een stuk schoner dan in 2002. Voor minder doen we het niet,' met deze woorden startte staatssecretaris Van Geel van Milieu samen met premier Balkenende de serie debatten voor de Toekomstagenda Milieu. De Toekomstagenda is de opvolger van het Nationaal Milieubeleidsplan 4 (NMP4). Het eerste debat 'Beter met Brussel?' stond in het teken van de toenemende rol van de Europese Unie in het Nederlandse milieubeleid.
Nieuwe inzichten
Via opinieonderzoeken onder burgers, gesprekken met topfunctionarissen uit het bedrijfsleven, kennisinstituten, maatschappelijke organisaties en overheden wil staatssecretaris Van Geel 'frisse' nieuwe inzichten en oplossingen voor milieuproblemen inventariseren. Staatssecretaris Van Geel: 'De vernieuwing van het milieubeleid kan alleen slagen als ook maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven meedoen. Als de milieubeweging en het bedrijfsleven niet aan oude reflexen vasthouden, maar willen meedenken over nieuwe instrumenten. Die passen bij deze tijd, en bij het Europa van nu.'
Naast premier Balkenende en staatssecretaris Van Geel, gaven Rinus van Schendelen, hoogleraar politicologie, Chris Backes, hoogleraar milieurecht, Julius Hosman, directeur Europese Zaken van Corus en Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu, aan hoe slimmer kan worden omgegaan met Brussel.
Premier Balkenende haalde het belang van absolute ontkoppeling aan: 'Ons beleid is erop gericht dat de milieudruk afneemt, ook bij een groeiende economie. Terwijl de economie groeit, neemt de druk op het milieu af. Met één uitzondering: de uitstoot van CO2.' Volgens staatssecretaris Van Geel moeten we dit voortzetten: 'In mijn periode als staatssecretaris zal de milieulast niet toenemen. Daarvoor sta ik garant.'
Debatserie
Het debat 'Beter met Brussel?' is de eerste in een serie debatten. Op 14 september volgt nog het debat 'Geloven burgers nog in het milieubeleid?', op 19 oktober 'Waarom is vernieuwing van het milieubeleid nodig?', op 2 november 'Wat zou u doen als bewindspersoon voor milieu?' en op 14 december 'Wat is dat: milieu als kans?'. Daarnaast zijn er workshops en opinieonderzoeken onder burgers.
Tweede Kamer
Staatssecretaris Van Geel stuurt de Toekomstagenda Milieu in februari 2006 naar de Tweede Kamer. In september 2005, voor de Begrotingsbehandeling, ontvangt de Tweede Kamer een Hoofdlijnennotitie. Daarmee kan de Tweede Kamer richting geven aan de uiteindelijke inhoud van de Toekomstagenda Milieu. Tussen september en februari wordt de Toekomstagenda Milieu in concrete acties uitgewerkt.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor