Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Balans tussen melk en water

24 mrt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
VloeiendLandschap.jpeg
De schoonheid van het Friese landschap brokkelt in rap tempo af. De rijke diversiteit aan landschapstypen loopt terug. Het landschap wordt eenvormiger en letterlijk eentoniger.
Een belangrijke reden daarvoor is de diepontwatering ten behoeve van de intensieve melkveehouderij, waardoor de landschappen van klei, veen en zand worden 'gelijkgetrokken'. Het resultaat is een verschrompelend veenweidegebied en 'landschapspijn'.
Landschapsarchitect Peter de Ruyter denkt dat het ook anders zou kunnen. Een van zijn voorstellen in zijn boek ' Vloeiend landschap ' is een ruilverkaveling 2.0 met aandacht voor verschillen en verschuivende verantwoordelijkheden tussen overheid en burger. Is er een nieuwe verhouding tussen melk en water mogelijk?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.