Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Baggeren met beleid

  •  
18-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
baggerenRS

Maaikorf

© RAVON

Elke herfst is het een terugkerend ritueel: sloten en vaarten die gemaaid en geschoond worden. Doel: de afvoer van het water verbeteren. Maar met dit schonen komen ook veel vissen en amfibieën op het droge terecht. Dat kan beter.

RAVON

Vooral het schonen met maaikorven en bakken levert nogal wat bijvangst op. Onderzoeksbureau RAVON krijgt vaak meldingen binnen van plekken waar 50 tot 70% van de vissen op het droge terecht komen. Met inventarisatie vooraf en advies aan de beheerders wordt geprobeerd dit zoveel mogelijk te voorkomen.
baggerRS

Grote hoeveelheid bagger op de rand van de sloot gelegd

© RAVON

Gedragscode

Nederland heeft zo’n 300.000 km aan vaarten, sloten een beekjes die geschoond moeten worden. Waterschappen en beheerders geven dit doorgaans uit handen aan aannemers, die niet altijd even grote kennis van zaken hebben. Geen wonder dat er weleens wat misgaat. In 2006 is er daarom door de Unie van Waterschappen een gedragscode opgesteld. Schadebeperkende maatregelen zouden er voor moeten zorgen dat minstens 25% van de vegetatie en vissen wordt gespaard. Maar in de praktijk gebeurt dat meestal niet.

Meer over:

baggeren, ravon, sloot
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.