Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Badderende puttertjes | Zelf Geschoten

  •  
03-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5205 keer bekeken
  •  

Maar liefst veertien putters nemen een bad! Vogels wassen zich om hun veren te isoleren en daarmee droog te houden. Maar de veren moeten niet té nat worden, want dan kunnen ze niet meer wegvliegen bij gevaar. Gefilmd door Trudy d'Anjou. 

Distelvink

Putters zijn vaak te vinden in de buurt van distels, vandaar dat de vogel ook 'distelvink' genoemd wordt. De vogels eten ook graag zaden van zonnebloemen en elzenproppen. Jonge putters krijgen juist vooral insecten te eten, omdat deze eiwitten bevatten die noodzakelijk zijn voor hun groei.

Putter op distel. Fotograaf: duyfje

© Fotograaf: duyfje

Waarom wassen vogels zich? 

Het is belangrijk voor een vogel om zijn verenkleed tip top te houden! Wanneer vogels in water badderen, spoelt het vuil van de veren en worden ze vochtig. Niet te vochtig, want dan kunnen ze niet meer weg vliegen bij gevaar. Natte veren helpen bij het uitsmeren van vet, dat uit de stuitklier komt. Met hun snavel verspreiden vogels het vet over hun veren. Daardoor zijn de veren waterafstotend en zijn ze bestand tegen een regenbuitje. Vogels nemen ook weleens een zandbad. 

Meer over:

putter, badderen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.