Hoeveel methaan een rijstveld uitstoot, hangt grotendeels af van het soort bacteriën in de grond, schrijven Nederlandse en Duitse onderzoekers in Global Change Biology.
In natte en dus zuurstofarme grond zetten bacteriën organisch materiaal om in methaan. Rijstvelden zorgen voor een kwart van de mondiale methaanuitstoot en methaan is verantwoordelijk voor zeventien procent van het broeikaseffect.
Wetenschappers dachten altijd dat er zoveel verschillende soorten bacteriën in grond zitten, dat één bacteriesoort meer of minder weinig verschil maakt, maar dat blijkt niet te kloppen. Volgens de onderzoekers produceert rijst op de Italiaanse Po-vlakte tien tot honderd keer meer methaan dan op de bedding van de Nederlandse Waal. Het verschil zit hem in de aanwezige bacteriën. De structuur en samenstelling van de grond is verder heel vergelijkbaar, aldus onderzoeker Paul Bodelier van het Nederlands Instituut voor Ecologie.
Het planten van rijst verandert de verscheidenheid van soorten bacteriën in de grond. Bij een tweede beplanting van dezelfde grond was het verschil in methaanuitstoot tussen de Italiaanse en de Nederlandse grond die nooit eerder met rijst was beplant beduidend minder.