Vroege Vogels

Bacteriën beschermen bladluis tegen vijanden

  •  
01-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bladluis

© Bladluis, fotograaf: JancoGrave

Een internationale studie onthult een nieuwe functie van bacteriën die in de erwtenbladluis leven: zij kunnen de verdediging onderdrukken van de plant waarop de bladluis zich voedt. De plant geeft als het ware een noodkreet af om te signaleren dat er bladluis op de plant zit. Door de onderdrukking van deze verdediging komen er minder vijanden zoals sluipwespen af op de noodkreet van de plant en stijgt de overlevingskans van de bladluis. Het onderzoek van Wageningen university en Oxford university is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.  

Geur lokt vijanden bladluis

Als een plant bedreigd wordt door bladluizen, verdedigt deze zich door een geur te verspreiden die natuurlijke vijanden van de bladluizen aantrekt, zoals sluipwespen. De plant roept zo ‘lijfwachten’ op die de plant verdedigen door de belagers aan te vallen. De studie toont aan dat diverse bacteriële hulptroepen van de erwtenbladluis de overleving van de bladluis verhogen door het reactievermogen op geur van de plant te manipuleren. Met andere woorden: de bacteriën onderdrukken de noodkreet van de plant op een of andere manier.  

Milieuvriendelijke bestrijding

Tevens laat de studie zien dat het belangrijk is om de darmflora van insecten te bestuderen om de interacties tussen soorten te begrijpen. Een beter begrip van hoe bladluizen dit doen kan helpen om milieuvriendelijke methoden te ontwikkelen om de plagen van bladluizen te bestrijden. 
bron: Wageningen University & Research
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.