Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ook in Nederland veroorzaakt bacterie longontsteking bij pimpelmezen

  •  
22-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
493 keer bekeken
  •  
verzwakte pimpelmees

© MarijkeKemps

Update 22 mei 2020: Door middel van moleculair biologische technieken is bij een aantal onderzochte pimpelmezen de Suttonella ornithocola bacterie door het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum van de faculteit Diergeneeskunde aangetoond. Kortom, nu is zeker dat er ook pimpelmezen in Nederland doodgaan aan de bacterie, die in Duitsland om zich heen slaat.

Verschillende Duitse instanties melden dat de mysterieuze ziekte onder pimpelmezen veroorzaakt wordt door de bacterie Suttonella ornithocola.  De bacterie uit zich in een zware longontsteking bij vogels en zorgde al voor de dood van tienduizenden pimpelmezen. Op basis van de huidige kennis lijkt er geen gevaar te bestaan voor de mens of huisdieren.

In Duitsland werden in maart opmerkelijk veel zieke pimpelmezen waargenomen die kort daarna sterven. De Duitse zusterorganisatie van Vogelbescherming Vlaanderen (Naturschutzbund Deutschland — NABU) riep sinds begin april op tot het melden van vermoedelijke gevallen. Tot gisteren werden 13.800 gevallen gemeld die betrekking hebben op ongeveer 26.000 vogels, aldus de vermeld op de website van de Vlaamse Vogelbescherming.

Pimpelmezensterfte

Het is geen nieuwe ziekte want de bacterie is in 1996 al beschreven in Groot-Brittannië en wordt voornamelijk vastgesteld bij pimpelmezen. Het is nog niet duidelijk hoe de vogels besmet raken maar het lijkt vooral de mannetjes te treffen. Waarschijnlijk omdat die tijdens de baltsperiode wat verzwakt zijn.

In Vlaanderen en in Nederland houden de Vogelbescherming de verspreiding van de ziekte in de gaten. De oproep om verzwakte vogels te melden blijft gelden. Zieke pimpelmezen herken je aan hun gedrag: ze zitten bol, zijn suf en ze zijn niet schuw, dus je kunt dichtbij komen. Soms ziet hun snavel er vies uit. Zie je zo'n vogel, meld dit dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht.

Gezond vogels voeren

In Vlaanderen wordt nu opgeroepen om de vogels niet langer te voederen en drinkplaatsen moeten regelmatig gereinigd en ververst worden. Het lijkt er volgens de organisatie op dat de ziekte vooral verspreid wordt via voederplaatsen en drinkplaatsen in de tuin. Ook de mezen moeten rekening moeten houden met de regels van social distancing. 

Ook Vogelbescherming Nederland onderstreep ook het belang om besmetting via voer- of drinkplekken te voorkomen. Hier is het advies: Voer hygiënisch en met deze tips en houd je de vogels gezond:
  1. Reinig en ververs water in waterbakken regelmatig;
  2. Voer hoeveelheden die voor de avond op gaan, zodat er geen resten overblijven op de grond of op de voertafel;
  3. Borstel of schud voerhuisjes, voertafels en silo’s regelmatig schoon;
  4. Ontsmet de voer- en waterplaats af en toe met kokend water of een desinfectiemiddel;
  5. Vooral vetbollen en vogelpindakaas bederven snel met zacht, nat weer. Haal het voer weg als dit gebeurt;
  6. Verplaats voertafels af en toe om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich ophopen.

Bron: Vogelbescherming.be, Vogelbescherming Nederland, VRT


Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor