NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Baby-otter onderstreept succes van Reeuwijkse Plassen

12 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
50 jaar lang was de otter verdwenen uit de Reeuwijkse Plassen in Zuid-Holland. Toen er plots in het voorjaar een otter vastgelegd werd op een wildcamera, zijn boswachters van Staatsbosbeheer wildcamera's blijven plaatsen. 

Niet één, maar twee otters

Een half jaar lang is er met wildcamera's opgenomen, zonder resultaat. Tot vorige week dan! Boswachter Peije 't Lam ging nietsvermoedend door de beelden heen toen hij plots twee oplichtende ogen op beeld zag, een otter! En achter die otter komt plots nog een otter tevoorschijn! 

Een baby-otter erbij

De beelden zijn direct doorgestuurd naar de Zoogdierenvereniging die de beelden aandachtig heeft bestudeerd. Een vrouwtje en haar jong, concluderen ze aan de hand van het gedrag en de lengte van de staarten. 

Nieuwkoopse Plassen

Uit DNA-onderzoek eerder dit jaar was al gebleken dat er een mannetjes- en een vrouwtjesotter uit het naburige Nieuwkoopse Plassen zich hadden gevestigd in dit gebied. Volgens boswachter Peije was het alleen nog wachten tot het eerste baby-otter geboren zou worden.

Indicatorsoort

Staatsbosbeheer is ontzettend blij met de vestiging van de otter in hun gebied. De otter als toppredator is afhankelijk van alle voedsellagen en heeft goede kwaliteit water nodig en is dus een goede indicator van de status van een gebied.

Bron: Staatsbosbeheer & Gouds Dagblad

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.