Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Aziatische modderkruiper wint strijd

21 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Aziatische modderkruiper

© Aziatische modderkruiper. Fotograaf: Sander Hunink

In 2012 werd hij voor het eerst in ons land ontdekt: de Aziatische modderkruiper. Waarschijnlijk werden er meerdere exemplaren hoogstwaarschijnlijk vanuit een aquarium de Tungelroysche beek in Limburg gekieperd. De Misgurnus anguillicaudatus , of Aziatische modderkruiper genoemd, is een van oorsprong in oostelijk Azië voorkomende soort. Drie jaar lang probeerden onderzoekers van Waterschap en ecologisch adviesbureau Natuurbalans deze exotische modderkruiper uit de beek te verjagen.
Beluister de reportage over de Aziatische modderkruiper met Erik Binnendijk:

Einde van de strijd

Maar na drie jaar wordt de strijdbijl begraven. Geen enkele methode blijkt efficient genoeg om de Aziatische modderkruiper te elimineren.Onderzoek wijst uit dat de soort zich over een lengte van ruim één kilometer in de Tungelroysche beek verspreid heeft. De Aziatische modderkruiper blijkt zich bovendien prima in het Nederlandse klimaat te kunnen handhaven.

Gevaar

De Chinese modderkruiper is een aquariumvis en heeft zich waarschijnlijk als gevolg van het uitzetten door een aquariumhouder in de Tungelroyschebeek kunnen vestigen. Het uitzetten van exotische dieren is in Nederland verboden, maar helaas komt dit nog regelmatig voor. Het gevaar van deze exoot schuilt in het feit dat de Aziatische modderkruiper zich zou kunnen kruisen met de in Nederland voorkomende en streng beschermde grote modderkruiper ( Misgurnus fossilis ).

Meer over:

modderkruiper

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar