Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aziatische hoornaar neemt Nederland over

  •    •  
18-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
Aziatische hoornaar - Fotograaf Arp Kruithof

© Aziatische hoornaar - Fotograaf Arp Kruithof

De Aziatische hoornaar heeft zich over alle provincies verspreid. Een aantal maanden geleden was de invasieve wespensoort nog niet in Friesland en Groningen waargenomen. In het zuiden zijn er nu zoveel dat de soort niet meer is uit te roeien. 

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is in 2017 voor het eerst gezien in Nederland. Het grote insect staat op de Europese lijst met invasieve exoten. Dat betekent de EU de verspreiding van de soort zo veel mogelijk wil inperken. De soort zou namelijk een gevaar voor de inheemse natuur zijn, in het bijzonder honingbijen en wilde bijen.  

De Aziatische hoornaar niet te bestrijden

Dat de invasieve wespensoort in het noorden is waargenomen betekent dat hij zich in een aantal weken heeft door het hele land heeft verspreid. In het zuiden van het land is de soort zo talrijk dat hij daar niet meer weg te krijgen is, stelt Stichting EIS Kenniscentrum Insecten. Dat maakt dat de soort niet meer uit Nederland te verdrijven is. 

Verdere verspreiding is nog wel te voorkomen, omdat de soort in het noorden nog niet zo talrijk is, aldus het kenniscentrum. Er bestaat ook een kans dat de soort zich daar niet permanent vestigt. "Er is een breedtegraad waarboven de Aziatische hoornaar zich niet thuis voelt. Maar waar die precies ligt, is onduidelijk." 

Bron: NU.nl 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.