Het oude vertrouwde lieveheersbeestje krijgt concurrentie van een Aziatische variant. In het zuiden van Nederland komt de Harmonia axyridis (Pallas) al veelvuldig voor en het ziet ernaar uit dat het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje het land niet meer gaat verlaten.
Om erachter te komen of de nieuwe variant in staat is om in ons land te blijven, zijn verschillende entomologen (insectenkenners) dinsdag een onderzoek begonnen.
Volgens entomoloog B. Aukema van de Plantenziektenkundige dienst in Wageningen is het mogelijk dat het exotische beestje een sterke winter niet overleeft. ,,Maar daar moet onderzoek naar gedaan worden'', zei hij. ,,Er is ook een kans dat het Aziatische lieveheersbeestje zich aangepast heeft en hier prima kan overleven.''
De nieuwe soort is in Nederland uitgezet door particuliere bedrijven. De beestjes worden gebruikt als biologische bestrijder van bladluizen. Vooral in bomen bij parkeerterreinen, waar de bladluizen een plakkerige stof uitscheiden die op de auto's terechtkomt, en in de kassen is het gebruik van het Aziatische lieveheersbeestje populair.
De gevolgen voor de lieveheersbeestjes die tot dusver in Nederland voorkwamen, zijn nog onduidelijk. Entomoloog P. de Jong van de Wageningen Universiteit, gepromoveerd op het in ons land veelvoorkomende 2-stipslieveheersbeestje, denkt dat de Aziatische variant zeker een concurrent zal zijn. ,,Beide beestjes eten bladluizen'', zei hij. ,,En ze bevolken hetzelfde gebied, dus ze zullen elkaar wel in de weg zitten. Bovendien is het Aziatische lieveheersbeestje veel groter dan de Nederlandse versie en eet die dus ook veel meer.''
Of de huidige lieveheersbeestjes in de verdrukking komen, weet de entomoloog niet. ,,We kunnen kijken naar het voorbeeld in Noord-Amerika'', zei De Jong. ,,Daar lijkt het erop alsof de komst van een nieuw soort lieveheersbeest een negatief gevolg heeft voor de plaatselijke populatie. Maar dat wil niet zeggen dat dat in Nederland ook het geval is.'' (ANP)