Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Avontuurlijk tuinieren en voedselbossen: is dit de toekomst?

  •  
26-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
Malus_sylvestris_fruit__Vosseslag.jpg

© Bron: Wikimedia commons by Hans Hillewaert

Een onderhoudsvrije tuin, zonder dat de tuin vol ligt met tegels? Je tuin gebruiken als supermarkt? Een bos waar je het hele jaar voedsel uit kunt halen, zonder dat je er veel in hoeft te werken? Het kan allemaal én lost veel problemen op. 

In de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren zijn te gast Katja Staring, journalist gespecialiseerd in ecologisch tuinieren én eigenaar van de tuin Verderland en Wouter van Eck, eigenaar van voedselbos Ketelbroek. Alles wordt besproken over voedselbossen als landbouwalternatief en natuurlijk tuinieren. De aflevering is te beluisteren in je favoriete podcastapp.

Je eigen tuin als supermarkt.

Het is bijna zonde om planten of bomen in je tuin te hebben waar je niks aan hebt, als je bedenkt dat je je eigen tuin als supermarkt zou kunnen gebruiken. Brandnetels gebruik je voor thee, je kunt met kastanjes een sopje maken en fruit zoals bramen, appels, peren en vlierbessen kun je plukken als snack. Niet alleen in het voorjaar en in de zomer, maar ook juist in de herfst valt er veel te tuinieren.

Je ziet steeds meer ‘onderhoudsvrije tuinen’ vol met tegels en nepgras, waardoor water niet weg kan lopen. Maar volgens Katja Staring kun je ook een tuin creëren die wél vol staat met natuur, maar alsnog onderhoudsvrij is. “Ik heb zelf 900 vierkante meter aan tuin en ik werk er maar twee dagdelen in. Ik laat de tuin vooral z’n gang gaan en ik maai er af en toe slim tussendoor. De tuin ziet er fantastisch uit, het is echt een groene oase.’

Voedselbos

Naast avontuurlijk tuinieren, bespreken we in de podcast ook een relatief nieuw fenomeen in Nederland: het voedselbos, een combinatie van natuur en landbouw. In Groesbeek ligt het voedselbos van Wouter van Eck, voedselbos Ketelbroek. Het is 2,5 hectare groot en er staan zo’n 200 eetbare gewassen in. Wouter van Eck: “Alles wat erin groeit levert iets eetbaars op, zonder veel arbeid en zonder schade aan de omgeving. Bij de landbouw wordt vaak het gevecht aangegaan met de natuur, maar bij een voedselbos wordt er juist samengewerkt met de natuur.”

Het zou volgens Wouter deels een alternatief voor landbouw kunnen zijn: “We kunnen veel meer voedsel op deze manier gaan produceren, maar uiteindelijk kunnen we hier geen aardappelen of bloemkool verbouwen. Daar hebben we andere landbouwsystemen voor nodig.”

Gastsprekers

Wouter van Eck, eigenaar van voedselbos Ketelbroek, vertelt in de podcast alles over het voedselbos. Met Katja Staring, auteur van o.a. de boeken Plantchemie en Avontuurlijk Tuinieren en actief op Instagram als @dailygreenspiration, bespreken we alles over avontuurlijk tuinierenDe aflevering van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren is te beluisteren in je favoriete podcastapp. 

Meer over:

podcast
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.