Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Avifauna slaat vleugels uit

  •  
26-08-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_133621.jpg
Bijzondere en bedreigde vogelsoorten uit heel de wereld floreren in het grootste vogelpark van Nederland. Avifauna in Alphen aan den Rijn telt steeds meer vogelsoorten en speelt een prominente rol in Europese fokprogramma's voor met uitsterving bedreigde vogels.
Zo heeft het recent een Europees relatiebureau voor de dubbele neushoornvogel opgezet. Deze bedreigde diersoort uit het Aziatische regenwoud is zeer kritisch in het kiezen van een partner. Het park investeert de komende jaren miljoenen in verbeteringen van de voorzieningen.
Dierenparken uit heel Europa sturen hun dubbele neushoornvogels naar Avifauna waar ze hun partner voor het leven kunnen kiezen. Er zijn inmiddels een aantal paartjes gevormd die nu werken aan het nageslacht. Ook voor de kolibrie, het kleinste vogeltje ter wereld, is een fokprogramma opgezet waarbij Avifauna een prominente rol speelt. Uit het ei gekropen exemplaren levert het park aan andere Europese dieren- en vogelparken om het bedreigde vogeltje te behoeden voor uitsterving in de dierentuinen.
In 1949 begon het allemaal met een privé-collectie vogels van een landgoedeigenaar in de streek. Die werd door inwoners van Alphen aan den Rijn enthousiast bezocht. Niet veel later opende het eerste vogelpark ter wereld zijn deuren. Avifauna is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Zuid-Holland. Nu trekt het park zo'n 330.000 bezoekers per jaar. Dat moet de komende jaren uitgroeien tot 450.000.
Het oudste vogelpark ter wereld, inmiddels ruim vijftig jaar oud, telt al meer dan driehonderd vogelsoorten uit heel de wereld. Het tot het Van der Valk-concern behorende park investeert de komende jaren vele miljoenen euro's in verbetering van de voorzieningen. Het Van der Valk-concern draagt jaarlijks een half miljoen euro bij aan de ontwikkeling van het park. De rest moet worden opgebracht door entreegelden van bezoekers, subsidies, en bijdragen van diverse fondsen.
Het park wordt flink vernieuwd het komende decennium. Daarvoor is het Masterplan Avifauna opgesteld. ,,De dieren krijgen grotere, meer natuurlijke verblijven'', zegt directeur John de Hoon. ,,Er moeten natuurlijke biotopen ontstaan. En bezoekers moeten als het ware het gevoel krijgen in de vrije natuur van bijvoorbeeld Cuba of de Filipijnen te lopen.'' Nieuw is ook een demonstratie waarin vogels hun natuurlijke gedrag laten zien. Op die manier moet het publiek kennis opdoen over vogelsoorten uit de hele wereld. Speciaal daarvoor heeft het park een Amerikaanse trainer aangetrokken.
Als onderdeel van de vernieuwingen opent Avifauna medio september een nieuwe volière als onderkomen voor de grootste kolonie Cubaanse flamingo's in Europa. Die telt momenteel circa honderd exemplaren. Deze kolonie zal door natuurlijke groei de komende jaren kunnen verdubbelen. Het verblijf van ongeveer 25 bij 40 meter bevindt zich in het zogeheten Cubagebied van het park. Het ernaast gelegen restaurant wordt momenteel ook verbouwd, tot een oude Cubaanse verlaten villa. ,,Als bezoekers dit najaar of begin volgend jaar het park betreden, komen ze binnen via een heus moeras waar onder meer de flamingo's te bezichtigen zijn'', aldus De Hoon.
Bron:ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor