Vroege Vogels

'Autovrije zondag opsteker voor luchtkwaliteit'

  •  
18-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
file_26.jpg
Een autovrije dag is een opsteker voor de luchtkwaliteit. Dat concludeerde Milieudefensie zondag na afloop van de door hen georganiseerde Autovrije Dag.
De milieubeweging deed in Amsterdam op zaterdag en op de autovrije zondag metingen van de concentratie stikstofdioxide en fijnstof in de lucht en vergeleek deze met elkaar. ,,Het is eigenlijk een inkopper'', aldus een woordvoerder, ,,maar zonder autoverkeer daalt de concentratie van beide schadelijke stoffen in de lucht.''
Zo was het gehalte stikstofdioxide zondag 36 procent lager dan een dag eerder. Voor fijnstof werd een plek zonder autoverkeer vergeleken met een straat met veel verkeer. Zaterdag zat er 27 procent meer fijnstof in de lucht in de drukke verkeersstraat dan op de autoloze plek en zondag was dat slechts 8 procent meer.
Behalve Amsterdam deden nog twaalf gemeenten zondag mee aan de Autovrije Dag. Op diverse plaatsen waren speciale activiteiten. In Arnhem gingen kinderen met de bakfiets op pad om de luchtkwaliteit bij hun school in kaart te brengen. De provinciale weg in Delft deed voor een dag dienst als skatebaan. In de autovrije straten in Eindhoven konden bewoners barbecuen. Onder de deelnemers waren verder steden als Culemborg, Deventer, Nijmegen en Tiel.
De Autovrije Dag is onderdeel van de Week van de Vooruitgang. De komende week vinden in ruim achthonderd Europese steden autovrije dagen plaats.
Volgens het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) overlijden jaarlijks in Nederland mogelijk 18.000 mensen tot tien jaar eerder aan de gevolgen van luchtvervuiling door autoverkeer. Milieudefensie wilde met de Autovrije Dag aantonen dat een autoluw verkeersbeleid de luchtkwaliteit kan verbeteren.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.