Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Autovleren?

  •  
13-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding_2013-09-13_om_10.32.37.jpg
Eigenlijk wil de Zoogdiervereniging niet meer dat het woord gebruikt wordt. Het heet nu officieel 'Meetnet Overige Vleermuizen'. Maar 'autovleren' klinkt veel leuker! Het is: met een batdetector in de auto een vaste route rijden van ca. 25 kilometer twee keer per jaar, vlak na zonsondergang.
Via deze vrij nieuwe vorm van monitoren is het mogelijk om in korte tijd veel waarnemingen vast te leggen. De speciale batdetector vang het hoge, voor de mens onhoorbare, geluid van de vliegende zoogdieren op. Zodra de detector een geluid hoort dat op vleermuissonar lijkt wordt een opname gestart. De twee vrijwilligers die de vastgestelde route (het 'transect') rijden hoeven onderweg niks te noteren. Dat doet het apparaat voor ze. Na afloop echter is het nog een hele klus om de honderden opnames te bekijken, af te luisteren en op soort te brengen.
Er wordt ook veel 'ruis' geregistreerd: de detector denkt soms dat piepende fietskettingen een vleermuis zijn. Of sprinkhanen.
Vroege Vogels gaat een keertje mee met het (nou nog één keertje dan) autovleren.
Bovenste foto van 'Cameraatje' is uit de Vroege Vogels Foto Galerij, een overdag vliegende vleermuis. Bekijk meer foto's van deze fotograaf
Onderste foto: een sonogram (geluid weergegeven als beeld) van een gewone dwergvleermuis. Gemaakt door Franklin Bretschneider en Eric Jansen van de Zoogdiervereniging.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.