Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Australische regering ziet geen link tussen klimaatverandering en bosbranden

  •  
07-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
australie

Australië

© Pixabay

Ondanks publieke woede, de angst voor slachtoffers en waarschuwingen van wetenschappers, houdt de Australische regering houdt vast aan het standpunt dat er geen direct verband bestaat tussen klimaatverandering en de verwoestende bosbranden van het land.

Volgens Premier Scott Morrison en zijn minister voor energie, Angus Taylor, hoeft Australië de CO2-uitstoot niet nog meer te verminderen om de opwarming van de aarde te beperken, zelfs na drie jaar droogte en de recente verwoestende bosbranden.

CO2-uitstoot van Australië

Eerder kreeg Australië al kritiek op de klimaattop van de Verenigde Naties in Madrid voor het blokkeren van ambitieuze maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Op dit moment draagt Australië 1,3% van de totale koolstofemissies bij, maar ze hebben wel de op een na grootste CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking op de Verenigde Staten na. Toch vinden Morrison en Taylor dat Australië beloond zou moet worden voor het behalen van de CO2-doelstellingen voor 2020.

"Als het gaat om het verminderen van de mondiale uitstoot, moet Australië zijn steentje bijdragen, maar bosbranden zijn een tijd waarin gemeenschappen zich moeten verenigen, niet verdelen," zei Taylor in e-mailreacties aan Reuters. Meer inspanningen leveren om de CO2-uitstoot te verminderen zou de economie schaden, stelt de regering, vooral de Australische export van kolen en gas. Het land haalde vorig jaar Qatar in als 's werelds grootste exporteur van vloeibaar aardgas.

Taylor noemt de CO2-doelen van de oppositiepartij (Labour) roekeloos en stelt dat deze maatregelingen altijd zullen resulteren in een verhoging van belastingen op energie. Australiërs zelf klagen dat door een gebrek aan energiebeleid de energieprijzen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen, zelfs nu energieproducenten geleidelijk overschakelen op goedkopere duurzame energiebronnen.

Link tussen bosbranden en klimaatverandering

Wetenschappers zeggen dat klimaatverandering een sleutelfactor is in de destructieve bosbranden. "Een van de belangrijkste factoren voor brandintensiteit, brandverspreidingssnelheid en brandoppervlakte is temperatuur. En in Australië hebben we zojuist recordtemperaturen ervaren", zegt Mark Howden, directeur van het Climate Change Instituut van de Australische Nationale universiteit.

Dubbel belastend is de schatting van het Global Carbon Project. Op basis van gegevens van NASA-satellieten dat de bosbranden in Australië zou sinds september ongeveer 350 miljoen ton CO2 extra zijn uitgestoten. Dit komt overeen met tweederde van de jaarlijkse uitstoot van Australië door kunstmatige bronnen. Het zal tientallen jaren duren om dit koolstofreservoir in bomen opnieuw op te bouwen.

Bron: Reuters

Meer over:

australië
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.