NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Augustus maand van de vogeltrek

14 aug 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Gierzwaluw_belterman.jpg

Gierzwaluw

© Fotograaf: belterman

Terwijl wij nog middenin de zomer zitten is voor sommige vogels het najaar al een tijdje aan de gang. Zo hebben de koekoeken ons land al verlaten, net als de meeste gierzwaluwen. Deze maand vertrekt de bulk aan Nederlandse broedvogels naar het zuiden om te overwinteren. Al gaat dat aan de meeste mensen geruisloos voorbij. Het merendeel van de vogels trekt namelijk ‘s nachts. Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek vertelt zondag waarom augustus de maand van de vogeltrek is.

Rui

De zomer is wat vogels betreft ook een stille periode. De meeste soorten zijn klaar met broeden en zijn in de rui, of zijn bezig om zich flink vol te eten, om klaar te zijn voor de lange reis naar het zuiden. Sommige vogels vertrekken al in juni of juli naar hun overwinteringsgebieden. Bijvoorbeeld grutto’s, die hun eerste nest hebben zien mislukken. 

Noorden

kemphaan-o_w_zijlstra

Kemphaan

© o_w_zijlstra

In augustus trekken niet alleen vogels weg. In ons land zijn ook al vogels op doortrek te zien. Het gaat dan om de soorten die in Scandinavië en omgeving gebroed hebben: kemphanen, groenpootruiter, regenwulpen, bosruiter en witgatten. Het zijn soorten die op hun verdere trek naar het zuiden hier nog weken kunnen blijven hangen en eind augustus geruisloos weer vertrekken. Iets later in het jaar arriveren vogels uit het noorden en noordoosten, zoals de bladkoning en de rotgans, die juist bij ons overwinteren.

Nacht

Volgens vogeltrekdeskundige Joost van Bruggen van Sovon Vogelonderzoek trekken veel soorten ’s nachts, omdat ze dan minder risico lopen om ten prooi te vallen aan een roofvogel. De meeste soorten trekken ook in hun eentje zuidwaarts. 

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.