Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Atsma wil Maleisisch hout kunnen inkopen

  •  
08-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_108051.jpg
Maleisisch hout met het keurmerk MTCS komt, onder voorwaarden, in aanmerking voor het zogenoemde duurzame inkoopbeleid van de Nederlandse overheid. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) maandag laten weten.
De beslissing betekent dat Nederland dit hout kan inkopen en gebruiken voor bijvoorbeeld raamkozijnen en deuren. Atsma zegt wel harde afspraken gemaakt te hebben met het bestuur van MTCS over duurzaam bosbeheer in Maleisië.
Nederlandse bedrijven en lokale overheden vroegen Atsma vorige week om MTCS-hout niet de benaming duurzaam te geven, omdat het houtcertificatiesysteem niet zou voldoen aan de Nederlandse normen voor duurzaam bosbeheer. Maar volgens Atsma vervult MTCS juist een voortrekkersrol op het gebied van duurzaam bosbeheer.
Donderdagochtend spreekt de Tweede Kamer over het thema duurzaamheid.
Milieudefensie vindt dat Atsma met dit besluit alle bezwaren vanuit bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en van de Toetsingscommissie Inkoop Hout naast zich neerlegt. ,,Op deze manier stelt het begrip duurzaam hout straks niets meer voor.'' Volgens de milieuclub verslechtert de concurrentiepositie van houthandelaren die wel echt duurzaam hout leveren.
Milieudefensie verwijt Atsma achteruitgang in plaats van vooruitgang. ,,Na jarenlang stapjes vooruit te hebben gezet met duurzaam hout, springen we met Atsma hard achteruit.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.