Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Atsma opent zilte proeftuin Texel

  •  
11-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oceaan.jpg
Zout water kun je niet drinken. Maar zilt grondwater kun je wel gebruiken om gewassen op te laten groeien. Dat gebeurt bij het Zilt Proefbedrijf Tested op Texel, dat staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) vrijdag opende door een sensor in een proefveld te plaatsen.
Mogelijkheden
Atsma hoopt dat het bedrijf ontdekt welke gewassen het goed doen op zilte gronden. Dat kan in de toekomst mogelijkheden bieden als het zoete water opraakt en de landbouwgronden zouter worden. ,,Dit kan het antwoord zijn op het probleem van verzilting dat wereldwijd steeds meer gaat spelen'', zegt Atsma.
Kansen
,,Dit is niet enkel een kans voor het Waddengebied en de wereld. Maar het kan ook een einde maken aan de gedachte dat zout enkel een bedreiging is voor de landbouw. Het kan een kans zijn voor veel ondernemers in Nederland'', stelde Atsma bij zijn bezoek.
Testen
Het proefbedrijf, dat 56 veldjes heeft met zeven verschillende zoutconcentraties, kreeg vorig jaar van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de taak om te gaan testen. Het is al gelukt om zoute zeekool te telen en het lijkt erop dat drie soorten aardappels het ook goed doen op de wat zoutere grond. Dit jaar neemt het Texelse bedrijf ook de proef op de som met gerst, graszaad, strandbiet, zeekraal, knoflook en zeevenkel.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.