Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Atlas van de Oosterschelde: de Prunjepolder

27 dec 2017
  •  
leestijd 2 minuten
prunje
De strijd tegen het water was allesbepalend voor het landschap rond de Oosterschelde. Maar behalve dammen en dijken om het water tegen te houden zijn er ook gebieden waar de boeren de strijd moesten opgeven. De Prunjepolder bijvoorbeeld, waar water en vogels het voor het zeggen hebben.

Atlas van de Oosterschelde

De net uitgekomen Landschapsatlas van de Oosterschelde laat zien hoe dit in de loop der eeuwen veranderde onder invloed van de mens. De auteurs Kees Bos en Jan Willem Bosch schreven een lijvig boekwerk over de landschapsgeschiedenis van de Oosterschelde. De atlas is voorzien van veel foto's, historische landkaarten en afbeeldingen. De atlas is vooral bedoeld om de schoonheid, de weidsheid en de specifieke waarden van het landschap van de Oosterschelde vast te leggen.

Onderwerpen atlas

Het is een landschap dat zich uitstrekt van Antwerpen tot aan de Noordzee met speciale aandacht voor Schouwen-Duiveland, Tholen en Sint Philipsland, het West-Brabantse landschap van de waterlinie en de Brabantse Wal, de beide Bevelanden en een deel van Walcheren. Als steden krijgen Antwerpen, Middelburg en de rede van Walcheren, Veere, Zierikzee, Bergen op Zoom, Reimerswaal, Goes en Tholen in hun middeleeuwse betekenis ruim aandacht.

Cruciale figuren atlas

Vijf cruciale figuren krijgen als bouwers aan het landschap van de Oosterschelde in deze atlas speciale aandacht: Andries Vierlingh, Andries Schraver, Robert de Muralt, Johan van Veen en Henk Saeijs. Alle vijf hebben ze zich met de kennis en techniek van hun tijd ingezet om zich in dienst te stellen van de gemeenschap.
De klimaatverandering, die onder andere leidt tot een zeespiegelstijging en een veranderend neerslagregime, vormt een uitdaging, waarvoor de atlas een inspiratiebron wil zijn voor bestuurders, planologen en ontwerpers.

Meer over:

oosterschelde

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
dimphena31 dec 2017 - 14:28

In de Oosterschelde gingen we vroeger zwemmen bij hoog water