Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Atalanta stoot kleine vos van troon

  •  
03-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Atalanta_Zomervogel.jpg

© Fotograaf: Zomervogel

De atalanta is de meest getelde vlinder van Nederland. De zwart-bruin-oranje vlinder staat voor het eerst bovenaan de lijst - hij is 13.500 keer geteld, meldde de Vlinderstichting zondag na de jaarlijkse vlindertelling die dit weekend werd gehouden.
Top 5
De atalanta wordt op de voet gevolgd door de dagpauwoog (12.380 keer geteld) en op enige afstand door het klein en groot koolwitje (5500 en 5200) en de citroenvlinder (4900). Ook werden dit jaar opmerkelijk veel kolibrievlinders geteld, vlinders met een extreem lange tong die stil kunnen hangen voor een bloem en daarom sterk doen denken aan het gelijknamige vogeltje. Van de kolibrievlinder werd bijna 700 keer melding gemaakt.
Afwezigen
Opvallende afwezigen in de vlindertop-5 zijn de kleine vos (de winnaar in voorgaande jaren) en het bont zandoogje. Hun aantal is uitgedund door parasieten en doordat het relatief koud is geweest. De piek van deze soorten moet nog komen, verwacht een woordvoerster.
Tuintellingen
De Vlinderstichting heeft bijna 5500 tellingen binnengekregen. Gemiddeld werden per telling 12,4 vlinders en 4,8 vlindersoorten gemeld. De verscheidenheid aan soorten is het grootst in Limburg, maar ook in Friesland en Drenthe komen relatief veel verschillende soorten voor. "Dat komt doordat ze daar grote tuinen hebben", aldus de woordvoerster.
Bron: ANP
Kijk ook op: Vlinderstichting.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.