Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Atalanta meest getelde vlinder in de tuin

  •  
07-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Atalanta_Zomervogel.jpg

© Fotograaf: Zomervogel

Net als in 2016 is dit jaar de atalanta de meest getelde vlinder in de Nederlandse tuinen. Het diertje met de kenmerkende zwarte vleugels met oranje strepen en witte stippen, werd door duizenden deelnemers aan de jaarlijkse tuinvlindertelling met afstand het meest waargenomen.

Top 3

Bij de voorlopige tussenstand zondagavond zijn 51 van de 53 in Nederland aanwezige verschillende vlindersoorten gezien. Vorig jaar waren dat er nog 52. Na de atalanta (meer dan 7700 keer) werden de kleine vos (ruim 4400) en de dagpauwoog (3500) het vaakst gespot. Per tuin werden gemiddeld tien vlinders en vier verschillende soorten vlinders waargenomen.
atalanta_ekster.jpg

© Fotograaf: ekster

Atalanta, fotograaf ekster.
Kleine vos

© Fotograaf: HarryH

Kleine Vos, fotograaf HarryH
Dagpauwoog

© Fotograaf: femmynl

Dagpauwoog. Fotograaf femmynl.

Tellers

Er waren dit jaar zo'n duizend minder tellers dan vorig jaar, toen er 4700 tellers waren. Een woordvoerder van de Vlinderstichting, die de telling organiseert, wijt dit aan het slechte weer op zaterdag, toen er relatief weinig tellingen werden doorgegeven. Een ander opvallend feit was dat de hoeveelheid waargenomen vlinders in het noorden van het land aanzienlijk groter was dan in het zuiden.
In de loop van komende week komt de Vlinderstichting met de definitieve cijfers en conclusies van de telling.

Schat aan informatie

Vlindertellers werd opgeroepen dit weekeinde een kwartier lang rond het huis te kijken welke vlinders er rondvlogen en de resultaten door te geven aan een speciale website of app . De telling levert volgens organisator De Vlinderstichting elk jaar een schat aan informatie op over het voorkomen van vlinders en over de aantallen vlinders.

Bescherming

De gegevens zijn volgens de stichting belangrijk voor een effectieve bescherming van de dagvlinders. Veel vlindersoorten hebben het moeilijk in Nederland. Van de 53 soorten staan er 31 als bedreigd te boek. In de afgelopen vijftig jaar zijn er al zeventien soorten verdwenen.
ANP & De Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.