Vroege Vogels

ASC-keurmerk gaat kijken naar welzijn van kweekvis

  •  
16-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
vissen leed kwekerij ciwf

© Stikkende vissen, foto: Compassion in world farming

Het ASC-keurmerk voor viskwekerijen gaat het welzijn van vissen opnemen in haar standaarden. Dat maakte Janneke Aelen van ASC bekend in Vroege Vogels. "Eens in de vijf jaar kijken we naar de voorwaarden waar viskwekerijen aan moeten voldoen. Steeds meer partijen die bij het Aquaculture Stewardship Council keurmerk betrokken zijn, geven aan vissenwelzijn steeds actueler te vinden," aldus Janneke Aelen.

Misstanden

ASC luistert hiermee naar signalen van o.a. dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF). Die hebben de erbarmelijke leefomstandigheden en de pijnlijke slacht van zeebaarzen, dorades en forellen in kwekerijen in Frankrijk en Griekenland onderzocht in een nieuw undercoveronderzoek naar het dierenleed in Europese viskwekerijen. Na een kort leven sterven de dieren een vaak langzame, pijnlijke dood, zoals door verstikking, bevriezing of doordat ze bij bewustzijn worden opengesneden.

Onverdoofde slacht

De gefilmde omstandigheden waaronder de vissen leven en sterven zijn standaard in de Europese visindustrie. De vissen worden door heel Europa verkocht. CIWF publiceert bij de beelden  een uitgebreid rapport over de welzijnsproblemen  bij de verschillende slachtmethodes van Europese kweekvissen. De organisatie roept alle EU landbouwministers op zo snel mogelijk te stoppen met de gruwelijke, onverdoofde slacht van vissen. Mensen in Nederland kunnen via de website van CIWF  een e-mail naar landbouwminister Schouten sturen.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het zou een groot schandaal zijn als iemand op zo’n gruwelijke wijze een varken of koe doodt. Waarom staan we toe dat dit met miljarden vissen jaarlijks gebeurt? Het is de hoogste tijd dat we vissen als dieren zien en hen goed behandelen.” De gefilmde omstandigheden waaronder de vissen leven en sterven zijn standaard in de Europese visindustrie. De vissen worden door heel Europa verkocht.

Vissen vogelvrij

Jaarlijks worden er in Europa ongeveer 500 miljoen tot 1,7 miljard kweekvissen gedood. Ook in Nederland worden er miljoenen vissen, vooral paling en meerval, gekweekt. Hoewel bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen. Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op verdoving voor de slacht.1 Enige uitzondering is de paling. Voor andere vissoorten bestaan er inmiddels ook verdovingsmethodes, maar die worden zeer weinig gebruikt.
Ook bij de huidige duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt er geen extra rekening gehouden met welzijn en is onverdoofde, pijnlijke slacht gangbaar. Het ASC-keurmerk is bedoeld voor kweekvis en heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen. Het keurmerk heeft regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel. Momenteel is het biologische keurmerk voor kweekvis het enige dat eisen stelt aan welzijn.

Nederlanders willen beter vissenwelzijn

Eerder dit jaar bleek  uit een onderzoek  dat een meerderheid van de Nederlanders (69 procent) vindt dat het welzijn van vissen beter beschermd moet worden. Ze zouden gemiddeld wel 20 procent meer willen betalen voor een visje dat een behoorlijk leven en een redelijk zachte dood heeft gehad voordat het op hun bord belandt.

Meer over:

vis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

kareldoorman
kareldoorman17 dec. 2018 - 13:45

In Nederland kan alles het volk laat zich massaal belazeren , dit land loopt voorop in de kanker ranking gek toch ??!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.