Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Artis trots op brieven van Darwin

  •  
12-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
darwinjaar_02.jpg
De Amsterdamse dierentuin Artis staat uitgebreid stil bij de viering van het Darwinjaar in 2009. Niet alleen krijgen bezoekers gedurende het hele jaar in een wandelroute uitleg over de ontdekkingen van Charles Darwin, ook zijn brieven te bewonderen die Darwin aan de dierentuin schreef.
Zeven brieven waren dat in totaal: vier aan de dierentuin zelf en drie aan Artis-onderzoeker Paulus Hoek. Darwin toonde zich in die brieven vooral benieuwd naar de ontwikkeling van de poten bij jonge groene en blauwe pauwen. ,,Artis had de groene pauw, die toen erg zeldzaam was. We zijn er best trots op dat hij die brieven stuurde'', vertelde Artis-biologe Charlotte Vermeulen woensdag.
Artis ontving de brieven in de jaren na 1868. Darwin had in 1859 zijn boek On the origin of Species uitgebracht, en was in de jaren die volgden op zoek naar verdere onderbouwing en uitbreiding van zijn theorie. Hij stuurde in die tijd circa 15.000 brieven naar een groep van ongeveer driehonderd geleerden in de hele wereld. Aan onderzoeker Hoek vroeg Darwin bijvoorbeeld om uitleg over de ontwikkeling van zeepokken.
Door met Darwin over de evolutie van de dieren te corresponderen droeg Artis een steentje bij aan de evolutietheorie. ,,Darwin vroeg zich af waarom de groene Javaanse pauwen konden overleven, terwijl ze door hun grote kleurige staart nauwelijks konden wegvliegen, bijvoorbeeld voor tijgers. Door de pauwen te onderzoeken kwam hij achter verschillen tussen de seksen: vrouwtjes kozen vaker voor mannetjes met een mooiere staart'', zo legde Vermeulen uit.
Vandaag gaat het Darwinjaar in Nederland officieel van start in het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.