Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Artis laat twee vale gieren los op Sardinië

15 apr 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vale gier

© Vale gier - Fotograaf: o.w.zijlstra

Twee jonge vale gieren uit Artis zijn vrijgelaten in de natuur. De vogels vlogen afgelopen weekend uit op Sardinië. De Amsterdamse dierentuin helpt op deze manier om het aantal gieren op het Italiaanse eiland weer omhoog te brengen.

Grote aaseters

De gieren hebben een belangrijke rol in het ecosysteem als aaseters . “Zij eten dode dieren en zijn dus de opruimers van de natuur”, zegt directeur Rembrandt Sutorius. De dierentuin werkt mee aan het natuurbehoudproject Life Under Griffon Wings, waarbij in totaal zestig gieren op Sardinië worden uitgezet.

Gieren beter beschermd

De vale gier werd vanaf de jaren zeventig bedreigd. Boeren lieten vergiftigde karkassen op hun land liggen om de roofdieren te verdelgen. Daarop volgde nieuwe regelgeving, waardoor de natuurlijke leefomgeving van de gieren beter is beschermd. Ook zijn er projecten opgezet om de dieren terug te brengen in de natuur.
De komende tijd worden de losgelaten vogels gemonitord aan de hand van een gps. Als het goed gaat, wil Sutorius dit vaker doen. “Op dit moment is er één net uit het ei en zitten er nog een paar in hun ei. Het zou dus volgend jaar weer kunnen.”
Bron: ANP

Meer over:

vale gier

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar