Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Arnhem wil kapbeleid herzien

  •  
18-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Boom1

© Foto: Jeannette Parramore

Sinds er geen kapvergunning meer nodig is om bomen weg te halen, is er een kaalslag aan de gang in Arnhem. Boomverzorger Lodewijk Lamers weigert voortaan gezonde bomen te kappen en ook bewoners roeren zich. Arnhem gaat het bomenbeleid onder de loep nemen.
"Takkenwerk Boomverzorging verzorgt en begeleidt alle levensfasen van uw boom", staat te lezen op Lamers zijn website. Maar bij de laatste levensfase van een boom (het kappen) wil hij alleen nog betrokken zijn als een boom echt ziek is of een veiligheidsrisico vormt. Gezonde bomen velt hij niet langer.
"Het ging me de afgelopen twee jaar al steeds meer tegen staan. Mensen besluiten soms heel snel om een prachtige, gezonde boom te laten rooien. Omdat er veel bladafval vanaf komt of zaadjes. Dat wordt dan gezien als overlast. Ik wil tot denken aanzetten. Bomen verdienen de ruimte. Het gemak waarmee ze worden weggehaald moet veranderen. Mijn standpunt heeft ook te maken met het bomenbeleid in Arnhem. Sinds er geen kapvergunning meer nodig is, worden er veel meer bomen omgezaagd."

Kappen zonder kapvergunning

Groen Links wethouder Bouwkamp benadrukt dat zorgvuldigheid bij het kappen van de bomen voorop zal staan, ook in de richting van de lijst die nog moet worden afgewerkt. "We trekken alles kritisch na." Bij onveilige situaties gaan de bomen altijd om. In Arnhem mogen bomen met een beschermde status niet gekapt worden, tenzij daar dringende redenen voor zijn. Voor andere bomen is geen kapvergunning meer nodig.
Bouwkamp stelt dat het 'in principe geen slechte gedachte is dit weer in te voeren'. Binnenkort zal het kapbeleid van de gemeente worden geëvalueerd in samenspraak met inwoners van Arnhem.

Meer over:

bomenkap
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Wieteke
Wieteke13 apr. 2019 - 9:42

Wie heeft bedacht ‘kapvergunningen’ af te schaffen? Waar ik ook kom: kaalslag!!! Bij gemeenten, maar ook bij particulieren. Blijkbaar wint geld, gemak en macht het van gezond verstand. Daar helpt vast geen gedegen voorlichting over het belang van bomen tegen, want we weten toch waarvoor ze noodzakelijk zijn?! Toch maar weer kapvergunningen instellen.Hulde aan Takkenwerk Boomverozrging!

Dodolien413
Dodolien41318 jan. 2019 - 16:48

Wat vreselijk zeg!

Marian Claasen
Marian Claasen18 jan. 2019 - 16:44

Dit gebeurt echt overal en het is een drama! We hebben elke gezonde boom zo hard nodig maar gemeenten zelf en veel bewoners lijken dat niet te begrijpen. Zou landelijk geregeld moeten worden in een wet dat je van gezonde bomen  afblijft.

Rob van der Linden
Rob van der Linden18 jan. 2019 - 16:00

Het is inderdaad ongelooflijk. Ook hier in Heerlen is per1 januari 2017 de kapvergunning afgeschaft. En het lijkt erop dat de gemeente zelf hier het meeste voordeel van heeft. In no-time werden er honderden, vaak beeldbepalende bomen gekapt. Kon je vroeger nog zien in mededelingen van de gemeente voor welke bomen er een kapvergunning werd aangevraagd, tegenwoordig is dat niet meer zo. Het kan zijn dat als je ’s avonds thuis komt dat de boom die ’s morgens nog in je straat stond, er niet meer is. Ook hier gaan geruchten dat het om de opbrengst van het hout gaat.De kapvergunning moet terug.  Hele lanen met prachtige bomen verdwenen.Imposante eiken omgezaagd. Ik telde de jaarringen en kwam op meer dan honderduit. En waarom? Overlast? Hier in Heerlen kun je die ‘overlast’ zelfs mailen opeen speciaal ‘overlastbomen’-emailadres. Het moet niet gekker worden.De kapvergunning moet terug. En daarmee wil ik niet zeggen dat er nooit een boom gekapt mag worden maar de willekeur dat dit groene erfgoed, want zo beschouw ik het, verdwijnt als iemand een boom niet meer wil,dat moet niet mogelijk zijn. Het zijn pvd de organismen die CO2 (het grote 'probleem') uit de lucht halen en ons hiervoor zuurstof terug geven. De kapvergunning moet terug! Kijk voor een voorbeeld eens op mijn site https://robvanderlinden.eu/?In_het_Groen%26nbsp%3B:14_mei_2017

helma geheniau
helma geheniau18 jan. 2019 - 14:11

Het is onbegrijpelijk, maar er komen steeds meer gemeenten die de eis van aanvragen van een kapvergunning afschaffen waardoor meer en meer een onnodig verlies van stedelijk groen optreedt.Dat "klachten" van mensen over een maandje bladval worden gehonoreerd door toe te staan dat de betreffende boom wordt gekapt is al een gotspe, maar ik heb het vermoeden dat het gemak waarmee steeds vaker gezonde bomen mogen worden gerooid óók te maken heeft met een - zoals ik het noem - "de houtmaffia" die voor veel geld hout verkoopt aan energie-centrales die op hout worden gestookt.Deze centrales zouden er niet moeten zijn. En gemeenten die toestaan dat gezonde bomen - die bijna altijd van veraf of dichtbij beeldbepalend zijn - mogen worden gekapt, zouden openbaar moeten worden terechtgewezen. Klagen bij de betreffende gemeente heeft geen nut. Er zou een overkoepelende instantie moeten zijn die klachten openbaar maakt en de gemeente sancties zou moeten kunnen opleggen zoals bv het verplicht herplanten van reeds uit-de-kluiten-gegroeide bomen als het onheil reeds is geschied.We praten voortdurend over CO2, fijnstof en milieu, maar juist onze bestuurders lappen verbetering maar al te vaak aan hun gemakzuchtige laars.Tot verdriet van velen; met name in het geval van verdwijnen van "hun" bomen uit hun woonomgeving..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.